Ekonomija
Inflacija u EU pala treći mjesec zaredom, u januaru iznosila skoro devet posto Inflacija u eurozoni u januaru je iznosila 8,5 posto, prema preliminarnim podacima objavljenim u srijedu.
#

Inflacija u eurozoni u januaru je iznosila 8,5 posto, prema preliminarnim podacima objavljenim u srijedu.

Eurozona je prošla kroz znatna povećanja cijena 2022. godine, nakon što je ruska invazija na Ukrajinu povećala troškove energije i hrane u cijelom bloku. Međutim, inflacija je počela jenjavati krajem 2022. godine, pokazujući dva uzastopna mjeseca smanjenja inflacije. U decembru je zabilježena stopa od 9,2 posto.

Ekonomski pokazatelj pomno se prati uoči nove odluke o stopama koja bi Evropska centralna banka trebala biti objavljena u četvrtak. Veća inflacija navela je ECB da podigne stope četiri puta u 2022. godini, a tržišna očekivanja upućuju na još najmanje dva povećanja na nadolazećim sastancima.

"Povećanje od 50 baznih bodova u februaru čini se kao gotova stvar, s tim da će se rasprava Vijeća usredotočiti na veličinu povećanja stopa u martu i kasnije", rekli su analitičari Morgana Stanleyja u bilješci prošle sedmice

Energija je ostala najveći pokretač troškova u januaru, ali je još jednom smanjena u odnosu na prethodne razine. Naknade za energiju pale su na procijenjenih 17,2 posto u januaru, s 25,5 posto u decembru. Međutim, troškovi hrane blago su porasli s 13,8 posto u decembru na 14,1 posto u januaru.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.