Ekonomija
Iz Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće" se oglasili po pitanju novih mjera kontrole cijena Bosna i Hercegovina je jedinstveno tržište bez obzira što se većina ekonomskih mjera donosi na entitetskim nivoima. Svako neujednačeno donošenje mjera na entitetskom nivou može ugroziti ekonomski potencijal kako pojedinih kompanija tako i entiteta
# Agencija

U ime članova Udruženja “Kupujmo i koristimo domaće”, a koji su direktno pogođeni najnovijom Odlukom Vlade Federacije BiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode utvrđivanjem maksimalne marže, dužni smo upozoriti na nekoliko činjenica i eventualnih posljedica. 

Bosna i Hercegovina je jedinstveno tržište bez obzira što se većina ekonomskih mjera donosi na entitetskim nivoima. Svako neujednačeno donošenje mjera na entitetskom nivou može ugroziti ekonomski potencijal kako pojedinih kompanija tako i onog entiteta koji ima nepovoljnije mjere za privredni razvoj. Posebno je važno naglasiti da u vremenu pandemije i ograničenih ekonomskih aktivnosti u mnogim sektorima, pored kontrole cijena, jednako je važno čuvati svako radno mjesto. 

Prilikom donošenja ovakvih mjera mora se imati u vidu da je pandemija pogodila cijeli svijet i da rastu cijene sirovina i repromaterijala na svjetskom tržištu. Zbog toga nije moguće izdvojiti Bosnu i Hercegovinu ili jedan od njenih entiteta od ukupnih ekonomskih kretanja na globalnom nivou. 

Niko ne spori da Vlada treba raditi na stvaranju ambijenta da svaki građanin može kupiti osnovne namirnice za život po što povoljnijim cijenama, ali nije moguće kompletan teret krize prebaciti na leđa privrednika.

Stoga, pozivamo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i vlade oba entiteta da ulože dodatne napore i nađu bolja rješenja, uzimajući u obzir sva upozorenja privrednika. U suprotnom, mnogi prozvodni kapaciteti će biti zatvoreni, a radnici otupšteni, što bi privredu Bosne i Hercegovine dovelo do nesagledivih posljedica. 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.