15 C
Sarajevo
26.04.2024

Imenovanje zamjenika državnog tužitelja ponovno na dnevnom redu sjednice VSTV-a

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) bi na sjednici u srijedu, 16. oktobra, trebalo pristupiti imenovanju dvoje zamjenika glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH.

Radi se o imenovanjima koja su bila na dnevnom redu sjednice od 25. i 26. septembra, ali su odgođena, jer je jedan od prijavljenih kandidata bio spriječen da dođe na intervju.

Kako je Feni iz VSTV-a ranije rečeno, imenovanje zamjenika glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH skinuto je s dnevnog reda prošle sjednice tog regulatornog tijela, budući da nisu bili obavljeni razgovori sa svim kandidatima koji su se prijavili za popunu spomenutih pozicija.

- OGLAS -

Naime, od 16 kandidata, koji ispunjavaju uvjete propisane konkursnom procedurom, razgovoru je pristupilo 15, te je preostalo da se obavi razgovor s još jednim kandidatom.

Istovremeno, na sjednici VSTV-a bi trebali biti imenovani i predsjednici općinskih sudova u Zenici, Ljubuškom, Srebreniku i Velikoj Kladuši te zamjenik glavnog tužitelja Okružnog tužiteljstva u Bijeljini.

Na dnevnom redu zasjedanja je i nominacija člana Upravnog odbora projekta “Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini”.

Usto, VSTVBiH bi se trebao očitovati u vezi s Informacijom o mišljenju Stalne komisije za efikasnost i kvalitetu sudova u pogledu preporuka iz izvještaja OSCE-a i USAID-a o temi korupcije i organiziranog kriminala, kao i o Prijedlogu dopuna kriterija za ocjenjivanje rada nositelja pravosudnih funkcija u sudovima u BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA