11.6 C
Sarajevo
25.04.2024

Izjava objavljena nakon sastanka Putina, Alijeva i Pašinjana

U ponedjeljak je u Moskvi održan razgovor između predsjednika Rusije Vladimira Putina, Azerbejdžana, Ilhama Alijeva i jermenskog premijera Nikola Pašinjana. Nakon razgovora, ruski lider je najavio stvaranje radne grupe na čelu sa potpredsjednicima tri zemlje. Radna grupa bi u bliskoj budućnosti trebala predstaviti planove za razvoj Nagorno-Karabaha.
 
“Radna skupina održat će prvi sastanak do 30. januara 2021. godine, na osnovu rezultata kojih će formirati listu glavnih područja rada koja proizilaze iz provedbe stavka 9. Izjave, postavljajući željezničke i cestovne komunikacije kao prioritete, a utvrdit će i druga područja prema dogovoru između Republike Azerbejdžan i Republike Armenije i Ruske Federacije “, – kaže se u tekstu.
 
“U svrhu provođenja glavnih područja djelovanja, supredsjedavajući radne skupine odobrit će sastav stručnih podgrupa u tim područjima iz redova službenika nadležnih tijela i organizacija stranaka. Stručne podskupine će u roku od mjesec dana nakon sastanka radne skupine predstaviti popis projekata s obrazloženjem potrebnih resursa i mjera za njihovu provedbu i odobravanje na najvišem nivou od strane stranaka “, navodi se u dokumentu.
 
“Radna grupa će do 1. marta 2021. godine dostaviti na odobrenje na najvišem nivou od strane učesnika spisak i raspored za sprovođenje mjera koje uključuju obnovu i izgradnju novih objekata transportne infrastrukture neophodnih za organizaciju, provedbu i sigurnost međunarodnog transporta koji se obavlja kroz Republiku Azerbejdžan i Republiku Jermeniju, jednaku kao i prijevoze koje vrše Republika Azerbejdžan i Republika Armenija, a za koje je potreban prelazak teritorija Azerbejdžanske Republike i Republike Armenije “, kaže se u saopćenju.
 
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA