Ekonomija
Kenan Magoda: Ne možemo očekivati masovni turizam bez masovne imunizacije Pandemija koronavirusa ostavila je duboke posljedice po sve ekonomske grane u svijetu. Međutim, turizam je među najteže pogođenim privrednim granama i trebat će godine da se oporavi.
#

Dogovorili smo se da u budućnosti BiH i turističke zajednice unutar BiH moraju biti jedinstvene na međunarodnoj sceni i zajedno pokazati spektar turističke ponude, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda.

Pandemija koronavirusa ostavila je duboke posljedice po sve ekonomske grane u svijetu. Međutim, turizam je među najteže pogođenim privrednim granama i trebat će godine da se oporavi.

Vrijeme pandemije je pokazalo da je lokalna i regionalna saradnja od velikog značaja i da bez masovne imunizacije nema masovnog turizma.

O turizmu u Kantonu Sarajevu i Bosni i Hercegovini, problemima, turistima i turističkoj ponudi za Anadolu Agency (AA) govorio je predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda.

Smatra da je turistima koji dolaze u Sarajevo najzanimljivije historijsko naslijeđe glavnog bh. grada.

“Sarajevo je sigurno među 20 najboljih i najljepših gradova u Evropi”, istakao je Magoda navodeći da su među lokacijama i građevinama, koje su najzanimljivije turistima, svakako sarajevska Vijećnica, Akademija likovnih umjetnosti, Zemaljski muzej…

Kako je kazao, među najposjećenijim mjestima je svakako i Baščaršija.

“Sarajevo ima mnogo toga za ponuditi. Oko Sarajeva su četiri olimpijske planine – Bjelašnica, Igman, Trebević i Jahorina, koji čine ljepotu ovog grada”, pojasnio je Magoda.

– Brojne prednosti bh. gradova –

Dotakao se i saradnje sa turističkim agencijama i šta se može učiniti više kako bi se privukao interes stranih turista, ali i investitora.

“Vrijeme pandemije koronavirusa nam je pokazalo da trenutno jedino možemo regionalno i lokalno sarađivati. Mene zabrinjava činjenica da većina građana Sarajeva nije posjetila Banjaluku, Mostar, Tuzlu, to su nam pokazale analize. Također, ni građani Banjaluke nisu otišli u Mostar, Tuzlu, Sarajevo, Goražde, Bihać. To je jedinstvena prilika da mi uspostavimo saradnje sa turističkim zajednicama drugih gradova na čemu radi Turistička zajednica Kantona Sarajevo”, izjavio je Magoda.

Prema njegovim riječima, prije desetak dana su prvi put, nakon 25 godina, imali događaj “Dani Tuzle u Sarajevu”.

“Dogovorili smo se da u budućnosti BiH i turističke zajednice unutar BiH moraju biti jedinstvene na međunarodnoj sceni i zajedno pokazati spektar turističke ponude. U narednom periodu, počevši od sajma u Londonu, Maleziji, Kini i Indoneziji, Turistička zajednica KS sa kolegama iz Bihaća, Banjaluke, Mostara i Tuzle će ići zajedno da predstavlja ljepote BiH. Ne dešava se turizam samo u KS-u ili nekom drugom kantonu, turisti ne prepoznaju granice, ne znaju šta je Federacija BiH, RS, šta su kantoni”, kazao je Magoda.

Smatra da je pandemija koronavirusa pokazala da niko nikome nije konkurencija nego da se treba ujediniti i zajedno djelovati na međunarodnom nivou.

Pandemija je ostavila duboke posljedice po sve ekonomske grane u svijetu. Turizam je među najteže pogođenim privrednim granama.

“Turizam je jedna od najbrže rastućih grana privrede, generiše preko dvije milijarde konvertibilnih maraka, a zlatno doba turizma je bila 2019. godina. Sigurno da te zlatne godine nećemo dočekati do 2024. ili 2025. Međutim, raduje me da raste broj turista u junu. Na sarajevski aerodrom će u junu doći više od 70.000 putnika. U julu očekujemo više od 100.000, a u augustu više od 150.000 putnika što pokazuje da je Sarajevo itekako zanimljivo turistima. Gubici su nesagledivi. Trenutno jedino turizam može pokrenuti privredu u KS-u. Najveći broj turista koji dolaze preko aviokompanija je iz Turske i Emirati. Međutim, prema statistici najveći broj turista dolazi nam iz Srbije”, pojasnio je Magoda.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo pripremila je program subvencioniranja turističko-ugostiteljskih usluga smještaja putem e-koda “Odmori u Sarajevu” za turiste iz Srbije, kao znak zahvalnosti za donaciju vakcina protiv koronavirusa. Planirano je da e-kodovi budu korišteni u periodu od 1. jula do 30. decembra ove godine.

Ne možemo očekivati masovni turizam bez masovne imunizacije 

Kakav je odgovor bh. vlasti bio kada je riječ o odgovoru na posljedice pandemije, Magoda smatra da su zakazali kada je riječ o vakcinaciji protiv koronavirusa, jednom od najbitnijih segmenata.

“Ne možemo očekivati masovni turizam bez masovne imunizacije i da pokažemo da smo ‘safe travel zone’. U tom najvažnijem segmentu je zakazao državni aparat. Još jednom apelujem da kupe i daju nam vakcine. Najvažnija je masovna imunizacija jer turisti žele da dođu i uživaju, a ne da razmišlja o tome hoće li se zaraziti koronavirusom”, pojasnio je Magoda.

Podsjetio je da je ranije bila i inicijativa da se radi subvencija ukoliko turista koji je u KS-u bude zaražen koronavirusom.

“Međutim, to zakonski i fizički nije izvodljivo. Tu se moraju uključiti svi nivoi vlasti u BiH”, izjavio je Magoda.

Inicijativa za liberalizaciju viznog režima za rezidente UAE 

U cilju preduzimanja mjera i stvaranju uslova za brži oporavak turističkog sektora u Bosni i Hercegovini i prevazilaženja krize uzrokovane pandemijom COVID-19, Turistička zajednica KS je pokrenula inicijativu za izmjenu odluke o vizama, te liberalizaciju viznog režima za rezidente Ujedinjenih Arapskih Emirata prema Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu sigurnosti i Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

“Građanin Emirata bez problema može dobiti vizu uz doplatu, međutim, rezidenti koji rade u Emiratima, oni imaju itekako problem da dobiju vizu. S tim izmjenama bi privukli ozbiljan broj turista iz Emirata jer su to ljudi koji su navikli da putuju sa svojom poslugom. Godine 2019. su 37 posto prometa u turizmu u KS-u činili turisti Emirata i Bliskog istoka. Oni su nam itekako bitni i trebaju nam”, pojasnio je Magoda.

Podcrtao je da Sarajevo nudi ono što nijedan grad u regiji ne nudi, a to je kulturno-historijsko naslijeđe.

“Ozbiljniji projekat Turističke zajednice KS u narednom periodu je formiranje platforme Sarajevo card koji će davati mogućnost da turista na jednom mjestu kupi paket posjeta svim muzejima, po specijalnim cijenama, posjeta žičari, vožnja gradskim prevozom”, dodao je Magoda.

 

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.