Ekonomija
Kineska ekonomija zabilježila rekordan ekonomski rast u 2021. godini Rast od 18,3 posto je najveći skok bruto domaćeg proizvoda (BDP) otkako je Kina počela voditi tromjesečne evidencije 1992. godine
#

Kineska ekonomija zabilježila je rekordan porast od 18,3 posto u prvom kvartalu 2021. u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Anadolu Aency (AA).

To je najveći skok bruto domaćeg proizvoda (BDP) otkako je Kina počela voditi tromjesečne evidencije 1992. godine.

U prvom tromjesečju 2020. godine kineska ekonomija zabilježila je pad od 6,8 posto zbog blokada u cijeloj zemlje nakon izbijanja pandemije COVID-19.

"Nacionalna ekonomija je napravila dobar početak. Ali moramo biti svjesni da se pandemija COVID-19 još uvijek globalno širi, a međunarodni krajolik je komplikovan s velikim neizvjesnostima i nestabilnostima", navodi se u saopštenju kineskog Državnog zavoda za statistiku, prenosi BBC.

Takođe se navodi da je industrijska proizvodnja u martu porasla za 14,1 posto u odnosu na godinu dana ranije, dok je maloprodaja porasla za 34,2 posto.

Uprkos katastrofalnom početku godine, Kina je bila jedina velika ekonomija koja je zabilježila rast od 2,3 posto u 2020. godini, iako najslabiji u posljednjih nekoliko decenija.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.