Ekonomija
Komisija za finansije i budžet PD PSBiH usvojila Godišnji izvještaj CBBiH Na sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojeni su Godišnji izvještaji Centralne banke BiH za 2018. godinu.
#

Na sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojeni su Godišnji izvještaji Centralne banke BiH za 2018. godinu. 

Komisija je usvojila i Izvještaj o radu Kancelarije za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine za 2018. godinu. Uz ovaj Izvještaj, Komisija je usvojila zaključak kojim se predlaže Vijeću ministara BiH da, vodeći računa o obimu posla, odobri hitno osiguranje dodatnih sredstva iz tekuće rezerve budžetskih sredstava na ime popunjavanja radnih mjesta u skladu s Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Kancelarije za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine, kako bi se obezbijedio rad Kancelarije za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine u punom kapacitetu.

Usvojena je Informacija o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 31. decembra 2018. godine, čiji je sačinilac Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Usvojen je, s amandmanima Komisije, Nacrt budžeta Kancelarije za reviziju institucija BiH za 2020. godinu.

Usvojeni su i izvještaji o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2016. i 2017. godini, koje je sačinila Centralna izborna komisija BiH.

Komisija je podržala i u dalju parlamentarnu proceduru uputila poslaničku inicijativu Edite Đapo, Saše Magazinovića i Mirjane Marinković - Lepić koja glasi: „Na osnovu člana 8. Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH, podnosimo poslaničku incijativu da se u okviru Zakona o javnim nabavkama uvrsti kriterij 'zelene javne nabavke' kao instrument za zaštitu okoline i održivi razvoj. Također je potrebno da sve javne institucije, na svim nivoima vlasti, donesu zelene akcione planove u kojima se navode različite aktivnosti i mjere podrške za zelenu ili održivu javnu nabavku“, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.