1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Rusija nije bila upoznata s turskim operacijama u Idlibu

Rusija je u ponedjeljak saopćila da je turska vojska granatirana s položaja sirijskih vladinih snaga, jer Rusija nije bila upoznata s turskim operacijama u sjeverozapadnom regionu Idliba u Siriji, novinska agencija Tass citirala je rusko ministarstvo odbrane.

Avioni turskih zračnih snaga nisu prešli sirijsku granicu i nije zabilježeno da su izvršeni napadi na sirijske trupe, dodalo je ministarstvo, prenosi Reuters.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da će Turska nastaviti da se osvećuje zbog napada na svoje snage u Idlibu, nakon što je vlada saopćila da su četiri turska vojnika poginula, a devet ranjeno u napadima.

- OGLAS -

Najmanje četiri turska vojnika poginula su na području gdje se sprovodi operacija “Izvor mira”, koja je 9. oktobra prošle godine pokrenuta na sjeveru Sirije, u borbi protiv pripadnika kurdskih organizacija Jedinice narodne zaštite (YPG) i Radničke partije Kuirdistana (PKK).

Iz Ministarstva odbrane Turske potvrđeno je da su na području gdje je u toku akcija poginula četiri turska vojnika, prenosi Anadolu Agency (AA). Naveli su da su vojnici poginuli tokom kontrole puta. Tada je došlo do bombaškog napada izvedenog uz pomoć vozila. Iz Ministarstva su porodicama poginulih, Turskim oružanim snagama i cijeloj naciji uputili saučešće.

Turska je 9. oktobra prošle godine pokrenula vojnu operaciju “Izvor mira” s ciljem da ukloni pripadnike YPG/PKK sa sjevera Sirije istočno od rijeke Eufrat, koje smatra teroristima, da bi, kako navodi Ankara osigurala granice Turske, pomogla u sigurnom povratku sirijskih izbjeglica i osigurala teritorijalni integritet Sirije.

Od tada, Turska je postigla sporazume i sa Sjedinjenim Državama i s Rusijom da primoraju YPG/PKK-a da se povuku iz planirane zone duž turskih granica.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA