2 C
Sarajevo
26.04.2024

Džindić: Aluminij ide u stečaj, Vlada traži strateške partnere

”Prošle godine smo izdvojili oko pet miliona KM za uvezivanje radnog staža“, podsjetio je on.

On je napomenuo da su predstavnici Vlade FBiH tokom dana nekoliko puta razgovarali sa v.d. direktora Aluminija Draženom Pandžom, koji ih je informisao da će tokom dana poslati zvanični zahtjev za stečaj.

”Obećao nam je da poslati kompletan izvještaj o proceduri gašenja i svim događajima koji su sinoć obilježili zaustavljanje rada u Aluminiju. Takođe, održao je nekoliko sastanaka sastanaka sa Sindikatom, te Nadzornim odborom gdje su definisali naredne korake vezano za uposlenike, njihov dodatni angažmen ili eventualno slanje na mjesec plaćenog odsustva”, kazao je Džindić.

- OGLAS -

Prema njegovim riječima, Vlada FBiH i dalje ostaje na stanovištu da će tražiti eventualne nove strateške partnere, te nastaviti razgovore sa potencijalnim partnerima sa kojima je razgovarala do sada.

”Naše mišljenje je da se odlazak u stečaj, kao jedan od mogućih scenarija, upravo desio. Dakle, ne vjerujemo da će odluka o zaustavljanju rada ili eventualno proglašenju stečaja, zasutaviti ili promijeniti odluke i namjere potencijalnih investitora, s obzirom da su poprilično upoznati sa situacijom u Aluminiju”, istakao je on.

Kako je rekao, potencijalni investitori bili su upoznati da je ovakav model rada Aluminija u budućnosti bio neodrživ.

”Da smo imali čarobni štapić i da smo sinoć, kada je prestalo napajanje električnom energijom, mogli izmiriti sve obaveze, Aluminiji bi već u trećoj smjeni napravio određeni gubitak”, dodao je on.

Poručio je kako dosadašnji model poslovanja Aluminija ne može dalje, te konstatovao da se mora pronaći model koji će biti samoodrživ.

Džindić je kazao kako će federalna Vlada ostati uz radnike i ispuniti obećanja, ali da njeni koraci zavise i od određenih poteza uprave i Nadzornog odbora Aluminija.

”Danas ili eventualno sutra ujutro očekujemo informaciju, na osnovu koje će Vlada zauzeti dalje korake i dalje stavove”, naveo je resorni ministar.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA