8 C
Sarajevo
26.04.2024

Dodik i Džaferović započeli zvanični posjet Turskoj

U Tursku nije otputovao član Predsjedništva BiH Željko Komšić zbog zdravstvenih problema, ali je u delegaciji njegov izaslanik.
Dodik i Džaferović posjetu su započeli Mauzoleju Mustafe Kemala Ataturka, čime tradiocionano započinje posjeta stranih delegacija Ankari, prenosi RSE

Poslije toga su planirani odvojeni susreti Redžepa Tayipa Erdogana sa Dodikom i Džaferovićem, a zatim zajednički sastanak turske i delegacije iz BiH.

U poslijepodnevnim satima planirana je zajednička konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljeno o čemu je razgovarano na sastanku, na čemu će države zajednički raditi u narednom periodu, te koja su to pitanja oko kojih se trebaju tražiti rješenja.
Na sastancima će biti preispitani bilateralni odnosi Turske i BiH, a bit će govora o razvoju suradnje u raznim sektorima, kao i koracima koje je potrebno preduzeti s ciljem napretka.

- OGLAS -

Na sastancima će se razgovarati i o aktuelnim regionalnim i međunarodnim dešavanjima.
Planirano je da BiH sa Turskom potpiše sporazum o slobodnoj trgovini.

Planirana je i zajednička večera delegacija domaćina i BiH čime se završava službena posjeta Predsjedništva BiH u Turskoj.
Dodik je uoči posjete podsjetio da je nedavno u Sarajevu razgovarao sa potpredsjednikom Turske Fuatom Oktajem, između ostalog, o formiranju vlasti u BiH, te da je Oktaj naveo da logika nalaže da to bude učinjeno, a onda da se političari bave drugim pitanjima, poput Akcionog plana za članstvo u NATO.

-“Očekujem da to čujem od Erdogana, što bi značilo da su se ovi u Sarajevu prekombinovali kada je riječ o opstrukciji formiranja vlasti, poručio je Dodik uoči odlaska u Tursku” 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA