Ekonomija
Lideri balkanskih zemalja sutra o ekonomskom osnaživanju Lideri šest zemalja Zapadnog Balkana učestvovaće u srijedu na video samitu koji organizuje Atlantsko vijeće iz Vašingtona, posvećenom konkretnim potezima za unaprijeđenje regionalne ekonomske saradnje i privlačenje stranih investicija.
#

Kako je objavljeno na sajtu Atlantskog vijeća, na samitu učestvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Avdulah Hoti, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i ministrica ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

Ovi značajni koraci će, kako se dodaje, pomoći ekonomskom oporavku nakon pandemije korona virusa sa većim mogućnostima ekonomskog razvoja.

Očekivane ekonomske i socijalne posljedice pandemije Covid-19 na Balkanu zahtjevaju hitne regionalne akcije kako bi se izbjegla trajna ekonomska stagnacija i potencijalna nestabilnost koja dolazi sa njom”, navodi Atlantsko vijeće koje očekuje dogovor lidera Zapadnog Balkana o većoj ekonomskoj saradnji uključujući slobodan protok robe, ljudi i usluga preko granica u regionu.

Atlantsko vijeće, kako se ističe, organizuje samit o partnerstvu za Zapadni Balkan kako bi olakšao i promovisao konkretne korake među liderima u cilju regionalne ekonomske integracije koja može da podstakne ekonomski oporavak poslije pandemije, dugoročno poboljša konkurentnost regiona i ojača njegovu privlačnost za investitore.

Opipljive mjere dogovorene na samitu, povezane i uklopljene u postojeće regionalne inicijative i dijaloge, poslaće važnu političku poruku o evroatlantskoj budućnosti Zapadnog Balkana u trenutku pojačane neizvjesnosti”, zaključuje Atlantsko vijeće.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.