Ekonomija
Lideri EU danas dogovaraju kako pomoći potrošačima nakon poskupljenja energenata U Nacrtu zaključaka sa summita nisu usvojeni određeni postupci
#

Lideri EU razmatrat će danas mogući odgovor na poskupljenje energenata kako bi na kratkoročnom nivou olakšale probleme najugroženijim potrošačima i dale podršku evropskim kompanijama.

Lideri članica EU razgovarat će o prijedlozima koje je prošle sedmice objavila Evropska komisija u kojima su navedene mjere koje administracije mogu da preduzmu.

Većina članica EU već je iznijela planove za zaštitu potrošača od poskupljenja, uključujući smanjenje poreza na energente i subvencije za siromašnija domaćinstva i lideri će danas ohrabriti ostale da prate njihov primjer.

U Nacrtu saopćenja sa summita, u koji je uvid imala agencija "Reuters", upućen je poziv članicama da hitno iskoriste prijedloge kako bi na kratkoročnom nivou olakšale probleme najugroženijim potrošačima i dale podršku evropskim kompanijama.

Cijene plina u Evropi dostigle su rekordne iznose usljed otežane isporuke i oporavka privreda od pandemije.

Članice EU, uključujući Španiju, Italiju i Grčke žele da Unija na poskupljenje odgovori promjenom regulativa i predlažu zajedničku kupovinu gasa zbog formiranja strateških rezervi.

Ostale, poput Njemačke i Belgije, nisu za reforme regulativa kao odgovor na kratkoročnu krizu. Evropska komisija je izrazila očekivanje da će se cijene plina stabilizovati do aprila.

U Nacrtu zaključaka sa summita nisu usvojeni određeni postupci i na današnjem sastanku će, vjerovatno, odgovornost za ovo pitanje biti prenesena na ministre energetike EU koji će održati vanredni sastanak 26. oktobra.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.