Ekonomija
Ministar financija SAD-a: Ako produljimo mjere ograničenja može doći do trajne štete Ministar financija Sjedinjenih Država Steven Mnuchin rekao je zastupnicima da se američko gospodarstvo možda nikada neće u potpunosti oporaviti ako države mjesecima produlje mjere ograničenja.
# EPA

Ministar financija Sjedinjenih Država Steven Mnuchin rekao je zastupnicima da se američko gospodarstvo možda nikada neće u potpunosti oporaviti ako države mjesecima produlje mjere ograničenja.

Mnuchin upozorava da bi produljenje mjera moglo uzrokovati "trajnu" štetu, piše The New York Times.

Jerome H. Powell, predsjednik američkih Federalnih rezervi, i ministar financija Steven Mnuchin rekli su danas pred zastupnicima da je ekonomija i dalje krhka te da rade na pružanju pomoći tvrtkama i kućanstvima. Mnuchin je dodao kako se ekonomija možda neće u potpunosti oporaviti ako države mjesecima produlje mjere ograničenja.

"Postoji rizik od trajne štete", rekao je Mnuchin članovima senatskog Odbora za bankarstvo.

"Koliko zaposlenika treba dati svoj život da bi se naš BDP povećao za pola posto?"

Republikanci i demokrati koji se nalaze u odboru ponudili su različita mišljenja o brzini ublažavanja mjera. Senator Sherrod Brown, demokrat iz Ohija, kritizirao je Mnuchina jer je poticao zaposlenike da se vrate na svoja radna mjesta prije nego što je situacija sigurna u zdravstvenom smislu.

"Koliko zaposlenika treba dati svoj život da bi se naš BDP povećao za pola posto?" upitao je Brown.

I republikanski i demokratski zastupnici te ekonomisti primijetili su kako su Mnuchin i Jerome H. Powell previše oprezni i ne riskiraju dovoljno u pokušajima poboljšanja gospodarstva. Kada završi pandemija, smatraju neki od zastupnika, brzina oporavka uvelike će ovisiti o tome je li savezna vlada uistinu učinila sve kako bi pomogla tvrtkama i kućanstvima da opstanu za vrijeme krize.

 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.