12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Crnadak: Neće biti većih poremećaja na političkom reljefu Evrope

Rezultati izbora za Evropski parlament na tragu su većinskih očekivanja, a to je da Evropska narodna partija (EPP) i socijalisti ostanu najveće grupacije uz određeni broj mandata što se i dogodilo, kazao je za Fenu ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak.

Mišljenja je da, prema sadašnjim rezultatima, neće biti većih poremećaja na političkom reljefu Evrope i da će se nastaviti politika na sličan način u narednom periodu i kada je u pitanju BiH i Balkan.

“U ovom trenutku ne bih davao detaljnije analize dok ne dobijemo kompletne rezultate, ali iz ugla PDP-a za nas su rezultati pozitivni jer je grupacija kojoj pripadamo – EPP, potvrdila status najjače političke grupacije u Evropi” – zaključio je Crnadak.

- OGLAS -

Izbori za Evropski parlament održani su od 23. do 26. maja. Pravo glasa imalo više od 400 miliona građana 28 zemalja članica Evropske unije. Izlaznost je bila veća nego 2014. godine kada su održani prethodni izbori.

Dvije najveće grupacije u Evropskom parlamentu – Evropska narodna partija i socijaldemokrati – iako su izgubile određeni broj mandata, i dalje ostaju najbrojnije u EP, uz značajan rast Zelenih i liberaldemokrata, pokazuju rezultati izbora.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA