15 C
Sarajevo
26.04.2024

FUCZ očistili put do sela Luke i Krešev Dol, borba sa snijegom trajala cijelu noć

Desetočlana ekipa Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) sinoć je sa dvije teške mašine počela čistiti 25 kilometara dug put od Podravanja, do planinskih srebreničkih sela Luke i Krušev Dol.

Ova sela su već danima zametena snijegom, a mještani su uzaludno tražili pomoć nadležnih.

U Podravanjima je sinoć bila i ekipa “Dnevnog avaza”, ali i bošnjački općinski čelnici, predvođeni predsjednikom Skupštine općine Nedibom Smajićem.

- OGLAS -

Dobro obučena ekipa, nakon snimanja terena, brzo je postavila lance na velike točkove mašina i uputila se u planinu, pokrivenu velikim snijegom i smetovima, višim od jednog metra.

Vođa ekipe Ramo Dautbašić kazao nam je da su potpuno spremni i voljni očistiti put za normalno odvijanje saobraćaja.

– Ponijeli smo preventivne lijekove i paketiće za djecu. Osposobljeni smo da, eventualno, teške bolesnike evakuiramo do prve zdravstvene ustanove – rekao nam je Dautbašić.

Kako kažu, neće odustajati dok se do zore ne probiju u ova zametena sela.

Očekuje se da će put do Luke i Kruševog Dola već od jutros biti prohodan, a mještani će moći doći u grad da dopune zalihe hrane.

Kako nam je potvrdio predsjednik Mjesne zajednice Luka Hamo Zimić, u ovim selima nema teških bolesnika, a nekoliko djece oporavilo se od prehlade.

Danima se čekala reakcija lokalne zajednice, koja je slala slabije mašine, ali nisu uspjeli riješiti problem i probiti se do sela. Zbog toga su mještani bili prinuđeni zatražiti pomoć FUCZ-a, koju je direktor Fahrudin Solak odmah odobrio.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA