2.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže na području MZ „Hrastovi-Mrkovići“ Općina Centar će izdvojiti 3.500.000 KM  

 

U ime Općine Centar kao finansijera projekta, sporazum je potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, a u ime Zavoda direktor Mirza Hulusić.

Prema ovom sporazumu Općina Centar naredne dvije godine preuzima obavezu da iz svog budžeta izdvoji 3.500.000 KM za realizaciju projekta rekonstrukcije vodovodne i separatne kanalizacione mreže u ulicama Nedžada Mušića, Gornja Breka i Hamida Beširevića (Mjesna zajednica „Hrastovi-Mrkovići“) s obzirom da postojeće stanje može prouzrokovati veće probleme kretanjem tla i pojavom klizišta.

- OGLAS -

Načelnik Ajnadžić je prilikom potpisivanja sporazuma naglasio da će se ovim projektom riješiti veliki problem pomenutog područja.

–Za prvu tranšu sporazuma u ovogodišnjem budžetu Općine Centar smo obezbijedili 1.800.000 KM, dok ostatak sredstava planiramo obezbijediti u budžetu za narednu godinu. Sa ovim projektom ćemo riješiti veliki problem i dobiti adekvatnu odvodnju u tri ulice. Riječ je o kapitalnom projektu koji zahtjeva vrijeme i strpljenje naredne dvije godine i stoga molim naše sugrađana za razumijevanje, jer će njegova realizacija donijeti mnoge dobrobiti naselju na Hrastovima. Za projekat su također zaslužni i vijećnici Općinskog vijeća Centar. Ovih dana planiramo početi sa realizacijom projekta izgradnje pješačke staze do naselja Grdonj, a planiramo i kupiti zemljište da napravimo Dom kulture, objasnio je Ajnadžić i dodao da će nakon realizacije ovog projekta fokus biti na rješavanju problema saobraćaja u tom naselju.

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, prema odredbama sporazuma, preuzima obavezu da, osim nadzora projekta, obavi pripremno-organizacione poslove i pribavi potrebnu dokumentaciju za dobijanje građevinske dozvole. Također, Zavod ima obavezu da u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH provede proceduru odabira najpovoljnijeg izvođača radova.

-Ovo je osnovni preduslov za bilo kakav daljnji razvoj ovog područja. Radi se o velikim finansijskim sredstvima čijom realizacijom ćemo dobiti naselje bez problema koje imamo danas. Postojeće stanje može prouzrokovati veće probleme kretanjem tla i pojavom klizišta, a koje ćemo spriječiti rekonstrukcijom vodovodne i kanalizacione mreže, kazao je Hulusić.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić i dopredsjedavajući Mustafa Mulić, vijećnici Jasmin Gazija i Sead Srna, predstavnici Savjeta Mjesne zajednice „Hrastovi-Mrkovići“, kao i pomoćnik općinskog načelnika za investicije, komunalni razvoj i planiranje Samir Šehović. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA