15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Još jedan slučaj u Mostaru, pacijent bio u kontaktu s klasterom BHANSA

 

Ukupno je tstirana 31 osoba, pozitivno je pet. Tri su u Konjicu, jedan u Mostaru i jedan u Čitluku.

Kako je rekao šef Odjela za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Jurica Arapović, osoba zaražena iz Čitluka je uveze, slučaj, a stigla je iz New Yorka.

- OGLAS -

“U SKB Mostar smješteno je osam bolesnika. Tokom noći smo primili gospođu iz ZHK koja je u srednje teškom stanju. Imamo četvro teških bolesnika i četvero na respiratoru”, rekao je Arapović.

Premijer HNK Nevenko Herceg kazao je kako je Krizni štab u stalnom zasjedanju pa su i danas održali sastanak sa svim predstavnicima lokalnih vlasti.

“Naglašena je potreba za tjesnijom saradnjom svih tijela, striktnog poštivanja mjera izolacije i policijskog sata. Potrebno je formiranje većih izolatorija koji će biit pod nadzorom domova zdravlja u općinama i gradovima. Traži se strožije ograničavanje kretanja u prekograničnom, među kantonalnom, međukantonalnom i međumjesnom prometu. Važno je to jer naš kanton je centar ove regije i rpolaze brojni prometni koridori. Centar je javnih preduzeća, univerzitea, kulturnih institucija, turističkih centara i zbog toga smo najugroženiji”, rekao je Herceg.

Komandant štaba općine Konjic Fadil Tatar rekao je kako su, nakon što su zatražili pomoć, dobili epiddemiologa, ali da još nemaju infektologa, odnosno osobe koja vodi čitav proces liječenja osoba koje su pozitivne na korona virus.

“Nadamo se da ćemo uz pomoć kantonalnih i federalnih organa to riješiti. Motel Konjic je spreman da postane izolatorij od sutra, ali nam je potrebna oprema za zdravstvene radnike”, rekao je Tatar.

Zahvalio se medijima, zdravstvenim radnicima, policijskim snagama, komunalnim radnicima i volonterima koji su, kako kae, na prvoj liniji borbe protiv nevidiljivog neprijatelja.

Direktor Doma zdravlja Mostar Mario Kordić, kazao je kako se njihove ustanove pripremaju već mjesec dana za pandemiju. Pozvao je osobe koje su u kućnoj izolacoji da, nakon što istekne period od 14 dana, ne izlaze još 14 dana kao ne bi ugrozili sebe i druge.

“Nemojte diskriminisati osobe koje su pozitivine na korona virus jer svako od nas je nešto prebolovao i može se desiti svakome. Oko 90 posto će preboljeti korona virus, a da neće znati da su je imali, pet posto će zahtjevati bolničko liječenje, a pet posto intenzivno. Ljudi, nemojte se plašiti, ali moramo biti odgovorni jer ne znamo ko su ovih pet posto. Može biti neko od nas ili neko od naših bližih”, rekao je Kordić.

Kao pozitivan pomak naveden je podatak da su tokom 24 sata samo tri osobe prekršile mjeru izolacije, dvije iz Mostara i jedna u Konjicu. Kada je u pitanju kršenje policijskog sata, zabilježemna su samo dva slučaja u Mostaru.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA