12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Bernie Sanders vlast u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nazvao diktaturom

Jedan od pretendenata za predsjedničkog kandidata Demokratske partije i senator iz američke savezne države Vermont Bernie Sander tokom televizijskog duela nazvao je vlast Ujedinjenih Arapskih Emirata diktaturom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sanders je sinoć učestvovao u televizijskom duelu sa protukandidatom bivšim potpredsjednikom SAD-a Joeom Bidenom, a CNN i Univision su bili organizatori duela dvojice preostalih pretendenata iz reda demokrata za kandidata na novembrarskim predsjedničkim izborima u SAD-u.

Voditelj duela pitao je Sandersa zašto smatra da bi neko od 1,5 milion Kubanaca nastanjenih na Floridi trebao glasati za njega kada pohvalno govori o nekim segmentima politike Fidela Castra koji je odgovoran za hapšenje i torturu hiljada Kubanaca, a Sanders je kazao da se uvijek protivio autoritarnim vlastima.

- OGLAS -

“Uvijek sam se protivio autoritarnim vlastima, bilo to na Kubi, bilo u Kini, Saudijskoj Arabiji ili Rusiji… Cijeli život sam protiv toga. Za razliku od predsjednika Donalda Trumpa, ja vjerujem u demokraciju. Nikada nisam podržavao autoritativnu vlast na Kubi, niti igdje drugo“, kazao je Sanders.

Nakon što mu je rival Biden spočitao da ohrabruje autoritarne diktatore pohvalnom retorikom o njima, Sanders je kazao da je apsurdno i pomisliti da neko nije protiv autoritarizma, pogotovo sagledavanjem aktuelne situacije u svijetu.

“Ja sam i u vremenu kada se dobrom idejom i politikom smatralo uspostavljenje dobrih odnosa sa Saudijskom Arabijom osuđivao tamošnju diktaturu. Osuđivao sam i diktaturu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kada su mnogi u Washingtonu drugačije mislili“, kazao je Sanders.

Sanders je upozorio da se svijet suočava sa globalnom krizom i skretanjem u pravcu autoritarizma.

“Taj trend predvode Putin u Rusiji i princ Muhammed bin Salman u Saudijskoj Arabiji. U slučaju da postanem predsjednik SAD-a, za razliku od Donalda Trumpa, stat ću protiv toga. Reči ći da trebamo svijet voditi u pravcu demokracije i ljudskih prava“, kazao je Sanders.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA