-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Nikšić: Sporazum SDA, HDZ-a i SNSD-a vodi u podjelu države

“Imali smo priliku slušati ovih dana kako nema formiranja vlasti do Kongresa SDA, što je izgleda najviše i otrijeznilo predsjednika SDA. Zatim kako nema vlasti bez Izbornog zakona. Od SNSD-a smo slušali kako nema vlasti ukoliko će biti Godišnjeg nacionalnog plana (ANP). Od SDA – kako nema vlasti bez ANP-a, kako nema vlasti s ovakvim Izbornim zakonom, o kojem je govorio HDZ BiH. Čovjek bi rekao nema ništa od vlasti, i onda jučer u prvi mah i pozitivno iznenađenje, pa imamo potpisan sporazum o principima za formiranje vlasti na nivou BiH”, kazao je Nikšić na konferenciji za novinare.

On je podsjetio da je sporazum potpisan uz prisustvo svjedoka – šefa Delegacije EU u BiH Larsa Gunnar-Wigemarka.

“Mi kao opozicija – SDP i BH blok, podržavamo da se što je moguće prije formiraju Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH i deblokira stanje u izvršnoj vlasti i da konačno počnemo pokazivati nekakvu odgovornost prema građanima. Nažalost, ovaj sporazum, uprkos zvučnim najavama kako ćemo za mjesec dana imati Vijeće ministara BiH, smatram da i nije baš realan. On je ustvari samo jedna bombastična najava koja je bila potrebna sve trojici lidera-potpisnika sporazuma”, mišljenja je Nikšić.

- OGLAS -

U tom kontekstu kaže da je sporazum, prije svega, potreban lideru SNSD-a Miloradu Dodiku kao pokazatelj da niko drugi iz RS-a ne može biti partner i dio rješenja za deblokadu formiranja Vijeća ministara BiH i formiranje vlasti na nivou BiH.

“Mogli smo od sve trojice vidjeti da svako ima svoje tumačenje ovog sporazuma, a Dodik tumači da na osnovu sporazuma nema ništa od NATO puta BiH. S druge strane, njegovi protivnici u RS-u će govoriti kako je on izdao interese RS-a. Na žalost građana BIH, rekao bih da je Dodik upravu kada je u pitanju dio sporazuma koji se tiče NATO-a, te da je to još jedna njegova pobjeda na putu razgradnje institucija i države BiH”, upozorio je prvi čovjek SDP-a BiH.

On naglašava da je potpisani sporazum trebao i Čoviću „kao pandan i guranje u drugi plan situacije oko Aluminija“.

“Trebala mu je dobra vijest kako bi se konačno u drugi plan gurnulo pitanje tih radnika i zbog činjenice da su kadrovi HDZ-a, pod patronatom SDA, doveli do gašenja tog kombinata”, naglašava Nikšić.

Ta dobra vijest, navodi, sadržana je u članu 4 sporazuma, gdje se govori o donošenju izbornog zakona koji će, pored ostalog, osigurati i „legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na području cijele BiH“.

– Ovaj sporazum najmanje je trebao gospodinu Bakiru Izetbegoviću. Čovjek ničim izazvan, čak suprotno iskazanim stavovima svojih partnera – DF-a i SBB-a, koji, eto, nisu imali priliku ni da učestvuju u kreiranju sporazuma, ja hoću da vjerujem da nisu, jer ako su i oni saučesnici u ovome, tek onda imamo problem, uprkos svemu tome pristaje da definitivno, nakon podrške za izbor delegata u Dom naroda na državnom nivou, sada ovim sporazumom potpuno isporuči sudbinu države BiH u ruke SNSD-a i HDZ-a – poručio je Nikšić.

Ističe kako je činjenica da niko iz sporazuma ne može zaključiti hoće li biti predat ANP ili ne.

– Iz svega onoga što se moglo pročitati, ja bih rekao da neće, ali mislim da to jasno treba da poruče oni koji su potpisnici sporazuma, kao i šta se dešava s izbornim zakonom. Iskreno se nadam, apelujem i pozivam, prije svega DF i SBB, kao partnere SDA, da se suprotstave i distanciraju od ovog sporazuma, jer je to u konačnici potpuno u suprotnosti s onim što su oni govorili i zagovarali do sada. Pozivam i sve druge političke stranke koje zagovaraju normalnu državu BiH da se suprotstavimo. Pozivam i inteletkualce, akademsku zajednicu, nevladin sektor, pa i vas medije da dignemo svoj glas jer smatram da ovakav sporazum, a pogotovo njegova implementacija, vodi u konačnici podjeli BiH – upozorava Nikšić.

Uskoro opširnije…

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA