15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Mesić o Kolindi: Uvela je nešto, ne znam ima li to igdje na svijetu

Mesić je istaknuo da smatra da je dobra Milanovićeva odluka da inauguracija bude u Uredu predsjednika, a ne na Markovu trgu, kao dosad.

“Trebalo je prvi puta, kad sam ja izabran za predsjednika, malo više obavijestiti i zemlje u okruženju i svijet, jer Hrvatska je tada izlazila iz jedne izolacije, pa dovoljno je reći da je predsjedniku Tuđmanu došla samo delegacija Turske na čelu s predsjednikom Turske, nijedan drugi šef države nije došao. Dakle, Hrvatska je bila izolirana zemlja i trebalo je onda pokazati da se mijenja smjer i zbog toga je bio upućen poziv drugim predsjednicima da dođu. To je postala svakako tradicija, ali, da tako kažem, nisam se sjetio da bi se to moglo malo umanjiti, da nije trebalo tako spektakularno vršiti tu inauguraciju”, rekao je Mesić, dodavši da Milanović, kao predsjednik, ima pravo odlučiti.

“Mislim da je ovo dobro, da na taj način pozicionira Hrvatsku kao zemlju koja normalno obavlja promjenu na čelu države i stvari idu dalje”, rekao je Mesić.

- OGLAS -

Otkrio što očekuje od Milanovića

Otkrio je i što očekuje od Milanovića.

“On je naslijedio sada gospođu Kolindu Grabar-Kitarović, doduše, na jedan interesantan način, jer je predsjednica za razliku i od Josipovića i mene više estradizirala tu funkciju. Ona je uvela nešto što ne znam da ima negdje na svijetu, da se izmješta predsjednički ured pa ide po županijama uz svu pompu, uz vojsku, uz glazbu, uz folklorne igre i tako dalje. Mislim da će on biti u tom smislu vrlo umjeren, on je ozbiljan čovjek i ozbiljno shvaća tu funkciju”, rekao je Mesić.

Ipak, ne smatra da bi se Milanović trebao zatvoriti na Pantovčak i ne ići među građane. Kad je u pitanju bista Josipa Broza Tita, za koju je Milanović rekao da joj je, kao i drugim bistama, mjesto u muzeju te da je neće vratiti na Pantovčak, Mesić smatra da to ima smisla.

“To ima određenog smisla, jer sada opet vraćati Titovu bistu, jedni će biti za, jedni protiv, iako Titova bista ne bi smjela nikoga smetati, jer Tito je zaslužan da smo mi uopće dobili Hrvatsku. Da nije bilo NOB-a, ne bi bilo Hrvatske, jer bi se vratila Kraljevina Jugoslavija na čelu s kućom Karađorđevića i od toga ne bi bilo ništa. Jedino kako je Hrvatska mogla doći do samostalnosti, da sudjeluje na strani saveznika, i to je omogućio Tito”, rekao je Mesić.

Komentirao Kolindin rad

Komentirao je i mandat dosadašnje predsjednice Grabar-Kitarović.

“Pozitivno je to što je ipak žena došla na mjesto predsjednika Hrvatske i na početku to je već, da tako kažem, malo gubilo smisao da jedna struktura ljudi, dakle, napada državnu vlast, stavlja šator pred Ministarstvo, drugim riječima, želi rušiti tu vlast, dovodi plinske boce na ulicu i sada predsjednica izabrana i dolazi im na noge. To otpočetka nije bilo dobro. Ali dobro, možda je malo pretjerala s onim navijanjem, tako da je ušla u povijest kao najveća navijačica, ali to nije posao predsjednice. Ona je postala popularna kao navijačica, ali nije time Hrvatska nešto dobila zato što navija za Hrvatsku”, rekao je Mesić.

Komentirao je i izbore u HDZ-u

Kratko se dotaknuo i unutarstranačkih izbora u HDZ-u. Smatra da će Plenković dobiti.

“HDZ je takva organizacija gdje predsjednik uvijek prolazi. Izgubite svaku nadu koji misle da se u HDZ-u može nešto promijeniti pa da može biti izabran itko drugi osim aktualnog predsjednika”, rekao je Mesić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA