10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Pogledajte oluju u Sarajevu, koju je jutros najavio Nedim Sladić (VIDEO)

Umjeren do jak južni i jugozapadni vjetar koji će puhati kroz prijepodnevne sate utorka brzo će okretati svoj smjer u poslijepodnevnim satima kroz četvrti kvadrant, na sjeverni i sjeverozapadni, najprije na sjeveru naše zemlje, a u frontalnoj zoni imat će mjestimično olujne udare.
 
Do kraja dana vjetar će promijeniti svoj smjer i u centralnim, istočnim i jugoistočnim područjima naše zemlje, gdje će zapuhati također izraženiji sjeverac. Usljed izražene temperaturne razlike između dva visinska sloja, zagrijanog prizemnog sloja i hladnijeg visinskog sloja, pojavljivat će se uslovi za karakteristične vertikalne, tj. olujne razvoje oblačnosti uz vjerovatnoću za pojavu manjeg grada ili sugradice te izraženije grmljavine. Ne isključuje se mogućnost manjeg nevremena, najprije na sjeveru naše zemlje u momentu prelaska frontalnog poremećaja.
 
Na nadmorskim visinama iznad 400 metara kiša će, usljed pada temperature zraka, prelaziti u susnježicu i mokar snijeg, naročito u centralnim i istočnim područjima naše zemlje uz stvaranje snježnog pokrivača. U početku procesa prelaska kiše u snijeg prognoziraju se izrazito krupne pahulje snijega (tzv. „krpe“) koje se brzo lijepe za tlo.
 
Na planinama očekuju se snježni zapusi i mećave, a snažan vjetar stvarat će smetove na putnim pravcima. Prognozira se na planinama od 30 do 50 cm novog snijega. Na većim nadmorskim visinama iznad 400 metara, većinom, od 5 do 20 cm.
 
Padavine će do ponoći potom kratkotrajno oslabjeti i prestati, a novi val padavina slijedi u srijedu pred jutro. Jak, mjestimično i olujan vjetar sjevernog i sjeverozapadnog, s napuštanjem fronte i sjeveroistočnog smjera prognozira se za cijelu državu.
 
Sjeveroistočnjak će biti naročito jak prema kraju srijede, kada sa sjeverozapada i zapada ojača ogranak anticiklone. Posljedica je to vrlo sniženog atmosferskog pritiska nad jugom kontinenta, a povišenijeg nad njegovim sjevernim dijelom.
 
Razlika u pritiscima nad našom zemljom između sjevera i juga zemlje iznosit će nerijetko od 10 do 15 hPa jedinica u srijedu, što predstavlja snažnu razliku koja je dovoljna za obrazovanje jačih vjetrova. Na visokim planinskim vrhovima u srijedu prognoziraju se udari sjevernog vjetra i do 180 km/h, dok u nižim područjima Bosne od 50 do 90 km/h, a u Hercegovini udari bure mogu dostizati brzinu i do 140 km/h.
 
 
 
 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA