7.7 C
Sarajevo
25.04.2024

Trump o povlačenju vojske: Vrijeme je da izađemo iz tih apsurdnih ratova

“SAD se trebao u Siriji zadržati 30 dana, a to je bilo prije mnogo godina. Ostali smo i ulazili u sve dublje i dublje sukobe bez cilja na vidiku“, Trump je poručio u poruci koju je na Twitteru objavio nakon sinoćnjeg razgovora sa turskim kolegom Recepo Tayyipom Erdoganom.

Ističući kako su teroristi ISIS-a neobuzdano harali Sirijom kada je on došao na funkciju američkog predsjednika, Trump je kazao da je njegova administracija brzo u stopostotnom procentu porazila ISIS-ov kalifat i uhvatila hiljade njegovih članova, uglavnom iz Evrope.

Trump je kritikovao evropske zemlje koje ne želi prihvatiti zarobljene teroriste ISIS-a iz Sirije te je poručio da ih ni Amerika neće držati do beskonačnosti.

- OGLAS -

“Ne, učinili smo vam veliku uslugu i sada želite da ih mi do beskonačnosti držimo u američkim zatvorima. Oni su vaši i sudite im. Odbili su ponovo i misle, kao i obično, da je SAD uvijek naivčina u NATO-u, trgovini i svemu drugom“, poručio je Trump.

Trump je kazao da će vratiti kući američku vojsku iz konfliktnih zona u kojima nema nacionalnih interesa.

“Borit ćemo se tamo gdje imamo korist i borit ćemo se isključivo da pobijedimo. Turska, Evropa, Sirija, Iran, Irak, Rusija i Kurdi će sada morati riješiti tu situaciju i odlučiti šta će uraditi sa zarobljenim ISIS-ovim borcima u njihovom susjedstvu”, naveo je Trump.

Indirektno optužujući prethodnu američku administraciju, Trump je dalje kazao kako su ogromne količine novca i opreme dati “Kurdima“, odnosno terorističkoj grupu YPG, da bi se borili sa SAD-om protiv ISIS-a.

“Oni se bore protiv Turske decenijama. Zaustavio sam tu borbu na skoro tri godine, ali vrijeme je da se povučemo iz tih apsurdnih beskonačnih ratova i da vratimo naše vojnike kući“, poručio je Trump.

Iz Bijele kuće je jutros saopćeno kako vlasti SAD-a saopćile su da neće ni na koji način učestvovati, niti podržati vojnu operaciju koju Turska planira uskoro izvesti na sjeveru Sirije i to istočno od rijeke Eufrat.

U saopćenju Bijele kuće se navodi kako će Turska uskoro izvesti dugo planiranu operaciju na sjeveru Sirije.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da se vojska SAD-a počela povlačiti sa sjevera Sirije, kako mu je sinoć i najavio američki kolega Trump u njihovom telefonskom razgovoru.

Erdogan je naglasio da je Turska odlučna u borbi protiv terorizma i kako neće dozvoliti formiranje bilo kakvih terorističkih koridora i entiteta u blizini svojih granica.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA