12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Punjači postaju prošlost: Bakterije iz vazduha stvaraju struju

Ovaj uređaj uskoro bi mogao da puni baterije naših mobilnih telefona. Jedna od najvažnijih pogodnosti ovoga bila bi, naravno, potpuna eliminacija punjača iz svakodnevnog korištenja.

Bežični punjači koriste elektromagnetnu indukciju za punjenje baterija telefona i drugih uređaja. Ipak, inženjeri su pronašli drugačiji način punjenja koji ne koristi ovu tehnologiju pri obavljanju funkcije. Air-gen generator koristi prirodni protein za stvaranje elektriciteta iz vodene pare.

“Struju dobijamo iz vazduha”, kaže inženjer i docent elektrotehnike Džun Jao, sa Univerziteta Masačusets. Do velikog otkrića došao je u saradnji s profesorom Derekom Lovlijem.

- OGLAS -

Generator koristi film koji se meri nanometrima. Reč je o proteinskoj žici napravljenoj od mikroba Geobacter sulfurreducens, koji proizvodi električnu energiju. Žice su povezane elektrodama i provode struju koristeći vodenu paru koja se nalazi u vazduhu.

Profesor Lovley(Lovli) ima iskustva na ovom području. On je prvi naučnik koji je izolirao bakterije iz peska reke Potomakc koja proteče kroz Vašigton

Air-gen se trenutno se može koristiti za napajanje malih uređaja, ali naučnici žele poboljšati njegovu funkciju. Jedan od prvih ciljeva jeste korištenje Air-gena za punjenje strujom pametnih satova i fitness narukvica. Ako uspeju u svojoj nameri, pokušaće osposobiti uređaj za punjenje mobilnih telefona i tako eliminirati potrebu za klasičnim punjačima koji se koriste periodično.

Baterije u mobilnim telefonima postaju sve izdržljivije, ali je njihova eliminacija iz upotrebe doneće veliku korist. Nanoelektronika još uvek nema široku primenu u elektronskoj industriji, ali su profesori sa Univerziteta Masačuset su jako ambiciozni.

“Krajnji je cilj napraviti velike sisteme za proizvodnju struje“, kaže profesor Lovli i dodaje da se električna energija može dobiti i iz boja za zidove ili samostalnih generatora na vazduh koji isporučuju struju, iako nisu deo električne mreže.

“Kada krenemo s industrijskom proizvodnjom proteinskih žica, očekujem da ćemo napraviti velike sisteme i dati doprinos održivoj proizvodnji energije”, navodi profesor Yao.

“Od ešerihije koli napravili smo tvornicu proteinskih struktura. Perspektivna tehnologija donosi neprekidno opskrbljivanje proteinima za razvoj izuma”, navodi Lovley.

“Air-gen stvara čistu energiju radeći bez prekida. To je najčudesnija mala proteinska struktura ikada stvorena”, objašnjava profesor Lovli.

Air-genu nije potrebno puno vode u atmosferi, a naučnici su uvereni da bi mogao raditi i na suvim mestima kao što je pustinja Sahara. Prosečna vlažnost zraka u ovom delu sveta je 25 posto.

Uređaj ima prednost u poređenju s drugim obnovljivim izvorima energije kao što je vetar ili sunce. Njegov rad ne zavisi o vremenskim prilikama i ne mora raditi pod otvorenim nebom.

“Ovo je tek početak ere elektronskih uređaja na bazi proteina”, kaže profesor Jao.

 
 
 
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA