9 C
Sarajevo
20.04.2024

Dodik: Bošnjaci ne mogu da podnesu da postoji RS

Bošnjačka elita koja se predstavlja kao pravac kojim BiH ide ne može da podnese da postoji Republika Srpska i da postoji srpska politička volja, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

– Cilj je da se delegitimišu srpski i hrvatski interesi i da se postavi volja bošnjačke elite kao pravac kojim će se kretati BiH. Oni ne mogu da podnesu da postoji Republika Srpska i da postoji srpska politička volja. Ne mogu da podnesu Dodika, ne mogu da podnesu Čovića – rekao je Dodik.

Kada je riječ o Savjetu ministara Dodik je odlučan i ne prihvata ucjene kada je u pitanju formiranje novog Savjeta ministara.

- OGLAS -

– Svi će vidjeti da je to besmisao. Kao i BiH što je besmisao. Mi smo spremni, oni to ne žele i mi ne želimo nikoga da pritišćemo. Ali nećemo pristati na ucjene – kaže Dodik i poručuje: “Mi smo imali veću štetu nego korist od prethodnog sastava Savjeta ministara. Vidjeli smo to od priča o para-vojsci itd. Republika Srpska je bila u odbrambenom stavu sve četiri godine.”

Kada je riječ MAP, Dodik kaže da je razumljivo da i Bošnjaci i Hrvati žele NATO. Hrvati su na kraju rata bili na strani onih kojima je NATO pomogao, a i Hrvatska je članica NATO. Ali, kaže Dodik, moraju da razumiju i nas. Ni Srbija nije članica NATO.

– Plan se precizno zove Nacionalni plan za članstvo u NATO-, i onda oni kažu to nije članstvo. Zašto se onda zove Nacionalni plan za članstvo? Znači vi ste već nešto prihvatili da se radi. Dajte nam plan za saradnju, a ne plan za članstvo. Kao što ima Srbija. Njima to nije dovoljno. Oni žele da na ovom mjestu izvedu neku pobjedu – kaže Dodik i dodaje da je i sam Han rekao da ni njegova zemlja (Austrija) nije u NATO.

– Nije, kao što nije ni šefa Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemarka (Švedska). NATO nije evropska vrijednost – rekao je Dodik.

Dodik je govorio i o tome kako se neprestano nameće ideja “Bosanca”, koja je počela još od Benjamina Kalaja, preko SFRJ koja je pokušala stvarati bratstvo i jedinstvo.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je i da su Bošnjaci izabrali Željka Komšića kao podobnog Hrvata.

– Veoma je teško ostvariti interese Republike Srpske u Predsjedništvu BiH u ovom sastavu. Željko Komšić je došao tu na osnovu nekoliko sumnjivih procesa koji su vezani za osnovnu stvar da Hrvati čiji je on predstavnik osporavaju njegov legitimitet, pokazujući da su u njegovoj kvoti glasova najveći broj bili Bošnjaci. Bošnjaci su sebi birali podobnog Hrvata – rekao je Dodik i dodao da u Komšićevoj politici se vidi velika naklonjenost političkom Sarajevu, a ne bavljenje interesom Hrvata.

– Sama činjenica da su gotovo sve opštine u kojim je hrvatsko stanovništvo većinsko poručili mu da ne dolazi, govori o tome da je on na neki način delekitimisan – kaže Dodik.

Željko Komšić uživa u jednoj apstraktnoj poziciji u kojoj ne postoje Srbi, Hrvati i Bošnjaci, nego samo građani, a to je najbliže tome da postoje samo Bosanci, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

– Njemu nije smetalo da bude viđeni pripadnik Armije BiH koja je učinila zločine protiv Srba, zbog koje je iz Sarajeva protjerano 150 hiljda pripadnika našeg naroda i borio se protiv Vojske Republike Srpske i zato je njemu razumljivo da čim se pomene nešto o tome, da on to blokira na neki ružan način. Zbog toga ja ne želim previše da razgovaram o tome – rekao je Dodik u emisiji “1na1” ATV.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA