1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Ovo što Lewandowski radi vidjeli smo samo od Messija i Ronalda

Poljak već nakon prvih susreta osmine finala ima 11 postignutih golova u Ligi prvaka, a samo tri čovjeka, izuzev Ronalda i Messija, uspijevala su s minimalno 11 golova osvojiti titulu najboljeg strijelca ovog natjecanja. José Altafini je 1963. godine sezonu u najelitnijem klupskom natjecanju okončao s 14 golova, Ruud van Nistelrooy je 2003. skupio 12, koliko i legendarni Ferenc Puskás 1960.

Među najboljima u povijesti, a odigrao samo šest utakmica u Ligi prvaka

Očekuje se da će Poljak s Bayernom proći u četvrtfinale Lige prvaka jer su u prvom susretu osmine finala ovog utorka u gostima razbili Chelsea rezultatom 3:0. To znači da će Lewandowski najvjerojatnije odigrati još minimalno tri susreta u ovom natjecanju i velike su šanse da će povećati golgeterski učinak.

- OGLAS -

Lewandowskog prati samo senzacionalni tinejdžer Erling Braut Håland koji je igrajući za RB Salzburg i Borussiju Dortmund postigao 10 golova u ovoj sezoni. No za razliku od Bayernova napadača, Norvežanin nije uspio u svakom susretu ovosezonske Lige prvaka postići barem jedan gol, a odigrao ih je sedam, dok je Lewandowski odigrao šest.

Učinak u Ligi prvaka je nastavak onoga što Lewandowski već godinama radi. On u ovoj sezoni Bundeslige ima impresivnu statistiku od 25 golova u 23 nastupa, a brojeći sva natjecanja, vrlo je blizu granice od 40 golova – trenutno je na 39 golova u 33 nastupa u svim natjecanjima. U svakom od prvih 11 kola Bundeslige zabijao je minimalno po jedan gol i time oborio rekord Bundeslige po broju uzastopnih susreta s minimalno jednim postignutim golom na otvaranju sezone.

Pitanje je vremena kada će ispuniti svoju normu od 40 golova u sezoni jer tijekom prethodne četiri sezone zabijao je redom 42, 43, 41 i 40 golova u svim natjecanjima. Po svemu sudeći, ovo će mu biti peta uzastopna sezona s minimalno 40 golova u sezoni. Na slične brojke navikli su nas samo Ronaldo i Messi pa tako Lewandowski pripada među najbolje golgetere svih vremena.

Borba za Zlatnu kopačku

Pored utrke za najboljeg strijelca Lige prvaka i za najboljeg strijelca u Bundesligi, gdje ga prati Timo Werner s 21 golom – u obje je favorit – Lewandowski ima velike šanse da osvoji i Zlatnu kopačku za najboljeg strijelca u Europi. To je igračima iz Bundeslige jako teško jer imaju četiri utakmice manje u odnosu na konkurente iz La Lige, Premiershipa, Ligue 1 i Serie A.

Na toj listi trenutno je prvi Ciro Immobile s 54 boda (27 golova), četiri boda više od Lewandowskog (25 golova). Prednost za Immobilea je upravo broj utakmica jer u Serie A igra se još 13 kola, dok Bundesliga do kraja sezone ima 11 kola. Međutim, to da je Lewandowski trenutno na drugom mjestu usprkos tome što su se u Bundesligi odigrala barem dva kola manje u odnosu na ostale lige Petice, veliki je uspjeh za Poljaka.

Brojke koje Lewandowski bilježi rezultat su njegova velikog rada jer iz sezone u sezonu on napreduje i obogaćuje svoje sposobnosti. Vremenom je postao sjajan izvođač penala, a pokazao je i veliki napredak u izvođenju slobodnih udaraca.

Na tragu Van Bastena

Svoju svestranost demonstrirao je i protiv Chelseaja, gdje je pored pogotka upisao i dvije asistencije, a svojim kretnjama bez lopte pravio je ogromne probleme obrani londonske momčadi.

Ovakvim tempom 31-godišnji Lewandowski je na dobrom tragu da postane ozbiljan kandidat i za Zlatnu loptu. U tome bi mu mnogo pomogao Bayernov eventualni uspjeh u Bundesligi i Ligi prvaka, odnosno nova titula nacionalnog prvaka i minimalno plasman u polufinale najjačeg klupskog natjecanja na svijetu.

Brojevi pokazuju da je Lewandowski u proteklih pet godina najbolji napadač Europe, a kada se u obzir uzmu individualna (četiri puta najbolji strijelac Lige prvaka) i momčadska priznanja (sedam puta prvak Njemačke), onda on spada i među najbolje svih vremena, u odabrano društvo u kojem su velikani poput Marca van Bastena. Na toj povijesnoj listi on samo može napredovati.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA