Ekonomija
Na Wall Streetu cijene dionica pale, Nasdaq porastao Na Wall Streetu su u ponedjeljak S&P 500 i Dow Jones indeks pali jer su ulagači nakon snažnog skoka cijena dionica u kolovozu odlučili predahnuti, dok je Nasdaq indeks porastao, zahvaljujući daljnjem jačanju tehnološkog sektora.
# EPA

Na Wall Streetu su u ponedjeljak S&P 500 i Dow Jones indeks pali jer su ulagači nakon snažnog skoka cijena dionica u kolovozu odlučili predahnuti, dok je Nasdaq indeks porastao, zahvaljujući daljnjem jačanju tehnološkog sektora.

Dow Jones oslabio je 223 boda ili 0,78 posto, na 28.430 bodova, a S&P 500 0,22 posto, na 3.500 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,68 posto, na 11.775 bodova.

Rast Nasdaq indeksa zahvaljuje se daljnjem jačanju tehnološkog sektora. Među ostalim, dionica Applea poskupila je 3,4 posto, a Tesle 12,6 posto, nakon 'stock splita' tih dionica.

"I dok sama podjela dionice ne predstavlja neki fundamentalni razlog za kupnju, niža cijena dionice prihvatljivija je malim ulagačima", kaže Mona Mahajan, analitičarka u tvrtki Allianz Global Investors.

Dow Jones i S&P 500 indeksi pali

I dok je Nasdaq porastao, Dow Jones i S&P 500 indeksi su pali jer su ulagači odlučili predahnuti nakon snažnog rasta cijena dionica u kolovozu.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, energetski je jučer najviše pao, dok su cijene dionica u tehnološkom, zdravstvenom i komunalnom najviše porasle.

"Tehnološki sektor već mjesecima predvodi rastom na tržištu jer ulagači vjeruju da će te kompanije bilježiti dobre poslovne rezultate unatoč pandemiji koronavirusa", kaže Chris Zaccarelli, direktor u tvrtki Independent Advisor Alliance.

No ostali sektori zaostaju jer oporavak američkog gospodarstva od koronakrize nije tako brz kako su se ulagači nadali. Uz to, dok se u nekim saveznim državama ukidaju restriktivne mjere, u nekima, posebice na srednjem zapadu, broj novozaraženih koronavirusom i dalje raste.

"U SAD-u je broj zaraženih premašio 6 milijuna, što podsjeća da je pandemija tu i da će ostati još neko vrijeme. Jasno da će to utjecati na sve djelatnosti, no neki su sektori otporniji na pandemiju", kaže Zaccarelli.

Dow Jones i S&P u cijelom proteklom mjesecu snažno porasli

I dok su u zadnjem danu augusta Dow Jones i S&P 500 pali, u cijelom proteklom mjesecu snažno su porasli – Dow Jones za 7,6, a S&P 500 indeks za 7 posto.

To je najveći kolovoški rast tih indeksa od 1986. godine, s obzirom na to da je taj ljetni mjesec obično mirniji na burzama.

No, ove godine tržište se oporavlja od oštrog pada u ožujku, kada je izbila koronakriza, pa je poraslo pet mjeseci zaredom.

Od 23. ožujka, kada su pali na najniže razine u više godina, Dow Jones porastao je oko 56, a S&P 500 gotovo 60 posto.

Premda je američko gospodarstvo u recesiji i oporavak je sporiji nego što se očekivalo, S&P 500 i Nasdaq indeks nadoknadili su sve gubitke od izbijanja koronakrize i kreću se na rekordnim razinama.

Snažan oporavak tržišta kapitala od pada na početku koronakrize u ožujku ponajviše se zahvaljuje dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama. Ti su fiskalni i monetarni poticaji preplavili američka financijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Frankfurtski DAX skliznuo je 0,67 posto, na 12.945 bodova, a pariški CAC 1,11 posto, na 4.947 bodova. Na Londonskoj burzi se zbog praznika nije radilo.

 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.