10 C
Sarajevo
19.04.2024

Vanja Bjelica Prutina nova predsjednica CIK-a BiH

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine izabrala je Vanju Bjelicu Prutina za predsjednicu CIK-a, rečeno je toj komisiji.

Nakon što je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prošle sedmice smijenio Branka Petrića i Novaka Božičkovića i izabrao nove članove CIK-a Prutinu i Jovana Kalabu CIK je danas održao sjednicu i izabrao Prutinu za Petrićevog nasljednika na funkciji predsjednika.

Petrić je na ovu poziciju izabran 27. septembra 2018. godine, a pošto mandat traje 21 mjesec, predsjednička pozicija pripada Srbima do kraja juna, kada će tu poziciju preuzeti neko iz reda bošnjačkog naroda.

- OGLAS -

Na sjednici Predstavničkog doma 11. marta smijenjeni su članovi CIK-a Suad Arnautović, Ahmet Šantić, Branko Petrić i Novak Božičković.

Na istoj sjednici u CIK su reizabrani Arnautović i Šantić, a iz reda srpskog naroda izabrani su novi članovi Jovan Kalaba i Vanja Bjelica Prutina.

Poslanik DF-a Zlatan Begić predložio je za člana CIK-a i jednog kandidata iz reda hrvatskog naroda, ali taj prijedlog nije usvojen jer nije bilo entitetske većine za smijenu Stjepana Mikića.

Izabrani članovi stupili su na funkciju danom izbora.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA