7 C
Sarajevo
25.04.2024

Vlada Distrikta i ‘Studen & CO Holding’ potpisali Memorandum o razumijevanju

Memorandum o razumijevanju između Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i “Studen & CO Holding GmbH” potpisan je u srijedu u Gradskoj vijećnici u Brčkom.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić nakon potpisivanja je rekao kako je ovo najveća investicija od osnivanja Distrikta, a koja predviđa oko pola milijarde konvertibilnih maraka ulaganja u Distrikt i zaposlenje za 4 000 ljudi.

“Ovaj Memorandum trebao bi donijeti korist isključivo građanima Distrikta. Inicijativa nije usmjerena samo na realizaciju onih projekata koji se nalaze u ovoj okvirnoj listi, već prije svega ona znači stvaranje pravnog ozračja koje će omogućiti da u narednom razdoblju i drugi investitori dođu u Brčko i ostvare svoj poslovni interes. Bit će ulaganja u području poljoprivrede, gospodarstva i turizma i ovo je velik iskorak za Distrikt. Od naredne godine počet će prve konkretne aktivnosti na realizaciji ove inicijative”, istaknuo je Milić.

- OGLAS -

Predsjednik Uprave Studen & CO Holdinga Ilija Studen naveo je kako je važno da se na dnevni red u Distriktu vraćaju gospodarstvo i ekonomija, a sve s ciljem što kvalitetnijeg života građana.

“Meni i kompletnom timu iz naše korporacije koji je radio na ovom konceptu veliko je zadovoljstvo što smo imali priliku potpisati ovaj memorandum. Optimistični smo i puni entuzijazma. Izgradnja slobodnih zona temelj je kako bi se što prije dovele tvrtke koje bi proizvodile u Distriktu i počele zapošljavati ljude. Također, realno je da se počne raditi i na razvitku ekoruralnog turizma, poljoprivrede i voćarstva, koji će biti bazirani na zdravoj hrani”, kazao je Studen.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić kazao je da je ovo nova pozitivna stranica u razvitku Distrikta i stvaranju osjećaja perspektive za sve ljude koji žive na ovom području.

“Ovo nije investicija samo za Brčake, ovo je investicija i za mnoge druge građane. Cijenim da je u ovom procesu značajna uloga i Skupštine i imat ćemo dosta posla, a posebno kada je u pitanju donošenje zakona koji će omogućiti bržu i učinkovitu realizaciju svih ovih projekata kao i rješavanje prostorno-planske dokumentacije. Imamo jasno opredjeljenje Vlade, imamo provjerenog partnera i imamo vrlo javan i transparentan proces u vođenju svih ovih aktivnosti tako da ništa neće biti nepoznato u cijelom ovom postupku”, rekao je Kadrić.

Memorandum o razumijevanju potpisali su gradonačelnik Siniša Milić, dogradonačelnik Anto Domić i predsjednik Skupštine Esed Kadrić te predsjednik Uprave STUDEN Holdinga Ilija Studen, potpredsjednik Uprave Studen & CO Holdinga Mitja Kovačič, i ravnateljica korporativnih komunikacija Studen & CO Holdinga Nataša Pucar, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA