6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Značaj rada za opće dobro na slobodi

Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo organizovalo je sastanak sa predstavnicima kantonalnih javnih preduzeća, JU “Terapijska zajednica Kampus” Kantona Sarajevo i Udruženja Pomozi.ba na kojem je tema razgovora bila aktualna problematika izvršavanja alternativne krivične sankcije rad za opće dobro na slobodi.

Ministrica Lejla Brčić zahvalila je na dugogodišnjoj saradnji i uloženim naporima JU “Kampus” Kantona Sarajevo, KJKP “Rad”, KJKP “Pokop”, KJKP “Gradski saobraćaj” i KJKP “Park”, u koje se u skladu sa potpisanim ugovorima, a po odluci suda, osuđene osobe upućuju na izvršavanje rada za opće dobro na slobodi, što predstavlja značajan doprinos naporima Ministarstva u razvoju ukupnih kapaciteta za izvršenje predmetne sankcije na području Kantona Sarajevo.

Ministrica Brčić je istakla izuzetnu društvenu odgovornost navedenih subjekata, angažman povjerenika koji vrše neposredni nadzor nad radom za opće dobro na slobodi, te prepoznavanje društvenog značaja izvršenja te sankcije.

- OGLAS -

Na ovaj način postiže se puna svrha kažnjavanja, uz podršku i pomoć društvene zajednice osuđena osoba dobrovoljno, radom i ličnim postupcima, razvija svijest i odgovornost o štetnosti određenih ponašanja i posljedicama počinjenog krivičnog djela.

Pored resocijalizacije svakog pojedinca, značajni su i drugi efekti koji se postižu u segmentu uštede budžetskih sredstava i rasterećenja zatvorskog sistema u Federaciji BiH.

Dogovoreno je da će se saradnja u oblasti izvršenja sankcija nastaviti u pravcu daljnjeg razvoja resursa, s ciljem osiguravanja adekvatnih uslova i kapaciteta da se sve sudske presude izvršavaju uredno i na način kojim se postiže svrha te alternativne krivične sankcije, saopćeno je iz Press službe KS.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA