Ekonomija
Od 1. aprila povećavaju se invalidnine u Federaciji BiH Vijeća organizacija osoba s invaliditetom i Koordinacionog odbora udruženja osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo je podržala ove izmjene i dopune Zakona i zahtijevala od delegata da podrže ovaj zakon.
#

Na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o osnovama socijalne zašite, civilnim žrtvama rata i zaštite porodice sa djecom FBiH, koji su predložili Irfan Čengić i Jasminko Kapić. Ovim zakonom se od 1. aprila povećavaju invalidnine preko 70%, svim korisnicima ovih prava.

“Ovo je samo ispravljanje nepravde, jer ova populacija nije dobila povećanje čak od 2009. godine. I dalje smatram da trebamo dobiti novi zakon iz ove oblasti koji je stigao iz Vlade FBiH, uz korekcije kroz javnu raspravu. Nadam se da će Predstavnički dom uskoro staviti taj zakon na dnevni red”, istakao je Čengić.

Prema riječima Čengića, ovaj zakon za ovu godinu koštat će 120 miliona KM, a sredstva je dužna osigurati Vlada FBiH preraspodjelom ili rebalansom budžeta koji usvaja Parlament FBiH.

Ovim zakonom je izmijenjen jedan član kojim je izmijenjen iznos osnovice za obračun prava osoba sa invaliditetom. Umjesto nominalnog iznosa od 274 KM, vraćena je odredba da osnovica iznosi 80% minimalne plate u FBiH.

Ova odredba je izmjenama zakona izbrisana 2016. godine, što je za posljedicu imalo da iznosi ovih naknada nisu povećani od 2009. godine.

Vijeća organizacija osoba s invaliditetom i Koordinacionog odbora udruženja osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo je podržala ove izmjene i dopune Zakona i zahtijevala od delegata da podrže ovaj zakon.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.