Ekonomija
Od danas je skuplja struja u RS-u i obračunava se po ovim tarifama Prvi dan nove 2023. godine u RS donosi i izjednačavanje ljetne i zimske tarife za obračun struje, kao i uvođenje "blok tarifa".
#

Od danas stupa na snagu novi obračun potrošnje električne energije za domaćinstva u manjem bh. entitetu koji će u konačnici rezultirati i većim računima za građane.

Prvi dan nove 2023. godine u RS donosi i izjednačavanje ljetne i zimske tarife za obračun struje, kao i uvođenje "blok tarifa".

Ranije su iz Regulatorne agencije za energetiku RS-a saopćili da je predviđeno da domaćinstva prema potrošnji struje budu podijeljena na tri grupe: oni koji troše do 500 kilovat sati, od 500 do 1500 kilovata sati te od 1500 kilovata sati i više.

Ukoliko u ovom slučaju potrošite 800 kilovata, dio do 500 će se obračunavati po jednoj cijeni, a dio od 300 po drugoj, većoj cijeni.

Podsjećamo, Elektroprivrede u BiH već su najavile da će u 2023. godini doći do usklađivanja cijena električne energije sa onima na evropskom tržištu te da će biti potrebno uvoditi tzv. "blok tarife", što znači da se potrošnja struje do određene količine obračunava po jednoj cijeni, dok nakon toga cijene struje značajno rastu.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.