20 C
Sarajevo
29.03.2024

Grlić Radman: Hrvatska snažno zagovara promjenu Izbornog zakona BiH

Republika Hrvatska snažno zagovara implementaciju svih presuda Ustavnog suda BiH i promjenu Izbornog zakona BiH kako bi se jamčilo da tri naroda i ostali građani biraju vlastite političke predstavnike na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, istaknuo je u ponedjeljak u Mostaru ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Ministar Grlić Radman kazao je kako mu je čast i zadovoljstvo što je danas na Sveučilištu u Mostaru održao predavanje o 25. godišnjici Daytonskog sporazuma, o tome što je Sporazum značio na početku i kakvi su rezultati tog sporazuma 25 godina od njegovog potpisivanja.

– Hrvatska je iskreni podupiratelj i aktivni zagovaratelj euroatlantskog puta BiH te joj je, kao članici EU-a, u interesu stabilna, funkcionalna i prosperitetna Bosna i Hercegovina, kojoj sam i sam prijatelj. Sva tri naroda Bosne i Hercegovine trebaju biti, i jesu konstitutivni i jednakopravni – kazao je Grlić Radman u izjavi za novinare.

- OGLAS -

Dodao je kako su proteklih 25 godina pojedini dijelovi Daytonskog sporazuma “derogirani ‘puzajućim’ reformama” te da su te promjene išle na štetu hrvatskog naroda u BiH.

– Republika Hrvatska snažno zagovara implementaciju svih presuda Ustavnog suda i promjenu Izbornog zakona, koja će za sva tri naroda i ostale građane Bosne i Hercegovine jamčiti biranje vlastitih predstavnika na svim razinama vlasti – istaknuo je Grlić Radman.

Kada je u pitanju Predsjedništvo BiH, Grlić Radman ustvrdio da je zamišljeno da u državnom predsjedništvu sjede predstavnici konstitutivnih naroda što, po njegovim riječima, sada nije slučaj.

– Želimo da se to promijeni i da se poštuje duh Daytonskog sporazuma i njegove formulacije, kojim je i dogovorena budućnost Bosna i Hercegovina prije 25 godina. BiH je država dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bošnjačkog, hrvatskog i srpskog. Želimo da politički lideri shvate vlastitu odgovornost u interesu ovih naroda i da se dogovore o budućnosti Bosne i Hercegovine, kao i da se promjeni Izborni zakon koji ide na štetu hrvatskog naroda – kazao je ministar Grlić Radman.

Ministar je ovom prilikom naveo i kako je impresioniran aktivnostima koje provodi Sveučilište u Mostaru (SUM).

– Izlaganjem rektora Tomića i svih nazočnih čuo sam da Sveučilište pohađa oko 12.000 studenata, a među njima je 1.500 studenata iz Hrvatske, što govori o ugledu ove ustanove, ne samo u BiH nego i u europskom kontekstu. Također mi je drago čuti da je ovo hrvatsko sveučilište, odnosno da se nastava odvija na hrvatskom jeziku. Republika Hrvatska i njene institucije zalažu se za rad Sveučilišta i potpomažu ga u raznim projektima – kazao je ministar vanjskih i europskih poslova RH.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić naveo je kako SUM s akademske strane prati sve procese unutar Bosne i Hercegovine.

– Pozvali smo ministra kao aktera međunarodnih odnosa i vrlo aktivnog diplomata koji sudjeluje u kreiranju brojnih procesa sa svojom Vladom u Europskoj uniji, i s te strane želimo vidjeti kako Republika Hrvatska kao jamac, potpisnik Daytonskog sporazuma, gleda na najnovije procese i procese uopće. Čast i zadovoljstvo nam je što smo imali ovako uvaženog gosta na našem sveučilištu – kazao je Tomić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA