7 C
Sarajevo
23.04.2024

Policiji naređeno da blokira kamp Miral, do srijede rok za izmještanje maloljetnih migranta iz Bire

Na sastanku je zaključeno da je potrebno smanjiti daljnji priliv migranata na područje USK, zabraniti prevoz migranata u svim prevoznim sredstvima, zabraniti kretanje migranata i okupljanja na javnim površinama te zabraniti pružanje usluga smještaja migrantima.

Zadužili su Ministarstvo zdravstva i socijalne politike Vlade USK da do srijede, 30. septembra, u saradnji sa Centrom za socijalni rad Bihać, IOM-om i uz asistenciju Uprave policije MUP-a USK, organizira privremeno relociranje maloljetnih migranata iz centra ‘Bira’ u Centar za prihvat ranjivih kategorija Borići u Bihaću, a ministra unutrašnjih poslova USK i policijskog komesara USK zadužili su da odmah po izmještanju maloljetnih osoba bez pratnje iz centra Bira u Bihaću, organizuju izmještanje ostalih korisnika tog centra na lokalitet Lipa u Bihaću u cilju zatvaranja kampa Bira.

Također su zadužili ministra unutrašnjih poslova USK i policijskog komesara da Uprava policije MUP-a USK blokira privremeni prihvatni kamp Miral u Velikoj Kladuši zbog sprječavanja daljeg prijema migranata u taj kamp, a u cilju njegova gašenja.

- OGLAS -

Operativna grupa traži od Ministarstva sigurnosti BiH da, u saradnji sa UN agencijama, u roku od 72 sata, organizuju relokaciju migranata iz centra Miral u slobodne kapacitete kampova kojima upravlja država, van područja USK, te od IOM-a da, u skladu s potrebama, organizuje hitni medicinski transport kao i zbrinjavanje ranjivih kategorija migranata.

Između ostalog, zadužili su Crveni križ USK da i dalje organizuje podjelu obroka za migrante u prihvatnim kampovima te da koordinira humanitarno djelovanje nevladinih organizacija i pojedinca, saopćeno je iz Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko- sanskog kantona.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA