Ekonomija
Pala cijena plina u Evropi prvi put od jula 2021. godine Cijena plina u Evropi na berzanskom trgovanju pala je ispod 450 dolara za hiljadu kubnih metara prvi put od kraja jula 2021.
#

Unatoč određenom zahlađenju u rano proljeće, Evropa je doživjela relativno toplo vrijeme tokom trenutne sezone grijanja, što je pridonijelu padu cijene plina.

Cijena plina u Evropi na berzanskom trgovanju pala je ispod 450 dolara za hiljadu kubnih metara prvi put od kraja jula 2021., pokazuju podaci londonske burze ICE.

U Nizozemskoj na referentnom indeksu TTF cijena plina je pala na 443 dolara za hiljadu kubnih metara ili 40,6 eura po MWh.

Pad cijene plina pokazuje neuspjeh politike koju je namjeravao da provede ruski predsjednik Vladimir Putin i natjera Evropu na pokornost zbog visokih cijena i nedostatka plina. Njegove planove je pokvarila brza prilagodba EU na ukapljeni plin i neobično topla zima.

Prije invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Evropa je većinu svojih "plinskih potreba" osiguravala putem plinovoda iz Rusije. Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak je nekada prijetio da će cijena plina u Evropi biti i čak preko četiri hiljade dolara za hiljadu metara kubnih.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.