11.6 C
Sarajevo
30.03.2024

Macron: Postoji EU perspektiva za sve zemlje regiona, ali BiH daleko

Macron je istakao da je neophodno sprovoditi reforme na evropskom putu.

Ukazavši na primjer Bugarske i Rumunije, koje su članice EU, a u kojima je veliki broj građana napustio zemlju, francuski predsjednik je rekao da to ne treba dozvoliti u regionu.

Prema njegovim riječima, to je moguće samo kroz reforme i regionalnu saradnju.

- OGLAS -

Makron i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom razgovora sa predstavnicima Regionalne kancelarije za saradnju mladih naglasili su značaj saradnje mladih generacija i zbog napretka regiona, prenijeli su beogradski mediji.

Predsjednik Francuske je izrazio zadovoljstvo što je čuo od mladih ljudi da žele da sarađuju, istakavši da je to veoma bitno jer “dijele isti geografski prostor”.

Prema njegovim riječima, dobro je da mladi dijele iste vizije i bitno je da ostanu u svojim zemljama i zbog napretka regiona.

Vučić je zahvalio mladima za napore da promijene region, naglasivši značaj regionalne saradnje.

On je rekao da je obaveza političkih lidera i državnika da stvore okruženje za bolju budućnost.

Studenti iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih smatraju da su saradnja, pomirenje i prevazilaženje stereotipa i teškog nasljeđa sukoba izuzetno važni za budućnost Balkana, a da saradnja mladih može donijeti mir regionu.

Regionalna kancelarije za saradnju mladih osnovana je 2016. godine u Parizu na samitu lidera zamalja Balkana.

Formirana je po modelu na njemačko-francusku kancelariju koja se pokazala kao uspješan model za razgovor u postkonfliktnim društvima, a njeno sjedište je u Tirani, glavnom gradu Albanije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA