15 C
Sarajevo
28.03.2024

Putin potpisao zakon o stranim agentima

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas kontroverzni zakon kojim se omogućava proglašavanje novinara i korisnika interneta “stranim agentima”, a koji su osudile nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Zakon je krajem novembra usvojen u parlamentu i na snagu stupa odmah.

Ministarstvo pravde će od sada moći da označi kao “strane agente” pojedince rade za medije klasifikovane kao “strani agenti”.

- OGLAS -

Devet nevladinih organizacija, medju kojima Amnesti internešnel i Reporteri bez granica, izrazilo je zabrinutost da bi se na meti zakona mogli naći ne samo novinari već i svaki bloger ili korisnik interneta koji ima finansijsku korist od dotičnih medija.

U novom zakonu, nevladine organizacije vide dodatnu opasnost od cenzure i pretnju slobodi izražavanja.

“To će postati moćno oruđe za gušenje opozicionih glasova”, navele su nevladine organizacije u saopštenju prošlog mjeseca.

Ruski zakon od 2012. omogućava vlastima da udruženja koja novac primaju iz inostranstva i imaju “političku aktivnost” označe kao “strane agente”. To je 2017. prošireno i na medije koji rade u Rusiji.

Taj zakon pod pretnjom velikih kazni i zabrane rada traže od “stranih agenata” stroge administrativne mjere kao i pominjanje statusa “stranog agenta” u svim izdanjima ili izveštajima. 

Rusija najavila odgovor na protjerivanja dvojice diplomata iz Njemačke

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je obećalo da će odgovoriti na njemačko protjerivanje dvojice ruskih diplomata, u potezu koji je nazvala neprijateljskim i neutemeljenim, javile su ruske novinske agencije.

Njemačka je saopćila tokom dana da protjeruje dvojicu diplomata iz ruske ambasade u Berlinu zbog onoga što navodi kao rusko odbijanje da sarađuje u istrazi ubistva nekadašnjeg čečenskog pobunjeničkog komandanta.

Zelimhan Hangošvili, koji se ranije borio na strani antiruskih separatista u Čečeniji, upucan je dva puta u glavi vatrenim oružjem iz neposredne blizine u parku u centru Berlina u augustu dok je odlazio prema džamiji.

Kremlj negira bilo kakvu rusku umiješanost.

Dmitrij Novikov, visoki ruski poslanik, izjavio je da će Moskva na svoj način odgovoriti na njemačka protjerivanja, objavio je Interfax.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA