Ekonomija
Pao Wall Street NA WALL STREETU su u ponedjeljak burzovni indeksi pali, nakon nestabilnog trgovanja, jer su ulagači nervozni uoči početka sezone objava poslovnih izvješća kompanija za treće tromjesečje.
#

Dow Jones skliznuo je 250 bodova ili 0.72 posto, na 34.496 bodova, dok je S&P 500 pao 0.69 posto, na 4.361 bod, a Nasdaq indeks 0.64 posto, na 14.486 bodova.

Na samom početku trgovanja ti su indeksi porasli, no u drugom dijelu trgovanja izgubili su te dobitke i trgovanje završili u minusu.

Ulagači su, naime, oprezni uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja počinje u srijedu objavom financijskog izvješća JPMorgan banke.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 29.6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To bi trebao biti još jedan snažan kvartal po pitanju zarada, no ulagači se plaše da su povišena inflacija, visoke cijene energenata i poremećaji u nabavnim lancima povećali troškove poslovanja i negativno utjecali na rezultate kompanija.

"Tržište je oprezno na ulasku u sezonu poslovnih rezultata. Poremećaji u nabavnim lancima mogli su utjecati na zarade brojnih kompanija i određenih industrija više nego na druge", kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

No, ima i analitičara koji su optimističniji.

"Ako ste veća kompanija, možete ublažiti mnoge od tih problema. Poslovodstva su vrlo odgovorna prema svom proračunu i ne žrtvuju marže", kaže Christopher Harvey, direktor u tvrtki Wells Fargo Securities, dodajući da je potražnja i dalje snažna.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.72 posto, na 7.146 bodova, a pariški CAC 0.16 posto, na 6.570 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0.05 posto, na 15.199 bodova.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.