10.5 C
Sarajevo
24.04.2024

Žrtve sistema: Porodica Ribić još čeka novac za srušenu kuću

Predstavnici Općine Lukavac, Sindikata Rudnika Kreka, Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH i „Elektroprivrede BiH“ 14. maja su u Lukavcu potpisali sporazum o solidarnoj isplati novca porodici Begajeta Ribića kao nadoknadu za eksproprijaciju zemljišta koje gravitira Površinskom kopu Šikulje.

Protesti rudara

Potpisivanju sporazuma prethodili su protesti rudara ispred sjedišta općinske administracije i dramatičan pokušaj deložacije porodice Ribić.

- OGLAS -

Kada je isposlovano Solomonsko rješenje, potpisnici sporazuma obavezali su se da će porodici Ribić isplatiti 95.000 KM. Ali, prikupljanje novca ne ide tempom koji se očekivao.

– Onaj ko je mislio da ćemo u jednom mahu prikupiti novac, taj kao da ne živi u BiH. Jedno je sigurno, mi više nikad kao Sindikat nećemo potpisivati ovakve sporazume. Tog je dana riješeno pitanje porodice Ibrahima Spahića, a ostalo je neriješeno pitanje porodice Begajeta Ribića – izjavio je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Kreke.

Načelnik Lukavca Edin Delić rekao je da ni uposlenici Općine nisu osvjetlali obraz u ovoj solidarnoj akciji, a obznanio je podatak da je Sindikat Kreke uspio prikupiti oko 6.000 KM.

Žrtva sistema

– Pokušat ćemo krenuti od sebe i u Općini i javnim ustanovama provesti akciju prikupljanja novca za čovjeka koji je žrtva sistema. Računica kaže da bi se ovaj novac prikupio kada bi se svi uposlenici „Elektroprivrede BiH“ mjesečno odrekli deset maraka. Imamo ozbiljan problem, koji smo pokušali riješiti, ali koji je ostao neriješen – rekao je Delić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA