Ekonomija
Posljedice koronavirusa: Dvogodišnji gubitak avio kompanija mogao bi dosegnuti 157 milijardi dolara IATA, čije sjedište je u Montrealu u Kanadi, objavio je izvještaj o ekonomskim i finansijskim izgledima globalne industrije zračnog transporta.
#

Međunarodno udruženje za zračni transport (IATA) objavilo je da bi avio kompanije zbog drugog vala pandemije koronavirusa (COVID-19) ove i naredne godine mogle pretrpjeti gubitke od ukupno 157 milijardi dolara, prenosi Anadolu Agency (AA).

IATA, čije sjedište je u Montrealu u Kanadi, objavio je izvještaj o ekonomskim i finansijskim izgledima globalne industrije zračnog transporta.

U izvještaju se procjenjuje da će se potrošnja u vazdušnom saobraćaju ove godine smanjiti na 340 milijardi dolara, što će biti manje za 61,2 posto u odnosu na 2019. godinu.

Navodi se da bi se potrošnja u vazdušnom saobraćaju tokom 2021. godine trebala povećati za 40,1 posto u odnosu na 2020. i dostići 476 milijardi dolara.

Stručnjaci IATA-e smatraju da bi zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa aviokompanije tokom ove godine mogle pretrpjeti gubitak od 118,5 milijardi dolara, a sljedeće godine 38,7 milijardi dolara, što bi ukupno predstavljalo gubitak od 157 milijardi dolara.

IATA je u svom junskom izvještaju o izgledima u zračnom transportu procijenila dvogodišnji gubitak od 100 milijardi dolara.

- Pad broja avionskih putnika na 1,8 milijardi -

U najnovijem izvještaju procjenjuje se da će se broj avionskih putnika smanjiti sa 4,5 milijarde prošle godine na 1,8 milijardi ove, te da će 2021. nakon oporavka broj putnika u avionskom saobraćaju iznositi 2,8 milijardi.

U izvještaju IATA-e navedeno je da će zbog pandemije prihodi avio kompanija od putnika pasti za 69 posto u 2020. u odnosu na prošlu godinu, na 191 milijardu dolara.

IATA također predviđa da će prihodi od zračnog kargo prijevoza ove godine porasti za 15 posto, na 117,7 milijardi dolara, nakon što su avio kompanije povećale cijene tereta zbog manjka putnika. U izvještaju se navodi da će globalna količina zračnog kargo prijevoza pasti za 11,6 posto na 54,2 miliona tona.

- Avionska industrija jedna od najteže pogođenih privrednih grana -

Avionska industrija je jedna od privrednih grana koje trpe najteže posljedice tokom krize izazvane globalnom pandemijom koronavirusa.

Bolest COVID-19 uzrokovala je gotovo potpunu obustavu zračnih putovanja, što je dovelo do ogromnog broja otkazivanja letova na globalnom nivou, zbog čega su avio kompanije pretrpjele velike gubitke.

U izvještaju IATA-e se navodi kako bi ipak ubrzani razvoj i distribucija vakcine protiv COVID-19 mogli značajno pomoći oporavku avionska industrije širom svijeta, te je ponovljen apel vladama da mjere karantine koje ograničavaju putovanja zamijene masovnijim testiranjima.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.