15 C
Sarajevo
28.03.2024

Borrell: EU odlučna da se bori protiv nekažnjavanja kršenja ljudskih prava

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell je povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije kazao da Evropska unija odaje počast ljudskoj raznolikosti u svem svojem bogatstvu, kao i pravu svake osobe da bude ponosna na to što jest, definira vlastiti identitet i voli osobu po svojem izboru.

– U vremenima kada je svijet usredotočen na napore za obuzdavanje pandemije bolesti COVID-19, ističemo i podsjećamo na posebne izazove s kojima se lezbijke, homoseksualci, biseksualne, transrodne i interseksualne (LGBTI) osobe suočavaju u mnogim dijelovima svijeta – kazao je Borrell.

Istakao je da su te osobe zbog diskriminatornih zakona i negativnih društvenih stavova često izložene stigmatizaciji, diskriminaciji i ograničenjima u pristupu zdravstvenim uslugama te da za mnoge LGBTI osobe nedostatak potpore obitelji ili zajednice povećava rizik od nasilja, nezaposlenosti, siromaštva i beskućništva.

- OGLAS -

– Nije prihvatljivo da se na temelju percipirane ili stvarne spolne orijentacije ili rodnog identiteta ljudska prava i dalje krše i zloupotrebljavaju u svim dijelovima svijeta te da nitko za to ne odgovara – smatra Borrell.

Kriminalizacija spolne orijentacije te nepriznavanje transrodnih i interseksualnih identiteta, dodao je, dovodi do stigmatizacije i marginalizacije LGBTI osoba, što povećava broj izazova s kojima se suočavaju u pogledu slobodnog pristupa zdravstvenim uslugama.

– LGBTI osobe ujedno su žrtve nasilja i zlostavljanja, a broj slučajeva nasilja u obitelji naglo je porastao tijekom izolacije. Sada je više nego ikada vrijeme da međunarodna zajednica obnovi svoje obveze u borbi protiv svih oblika nasilja, diskriminacije, govora mržnje i zločina iz mržnje usmjerenih protiv LGBTI osoba na temelju spolne orijentacije, rodnog identiteta ili na bilo kojoj drugoj osnovi – kazao je.

Borrell je istakao da je EU odlučna u svojoj namjeri da se bori protiv nekažnjavanja kršenja ljudskih prava te diskriminacije i zlostavljanja LGBTI osoba u cijelom svijetu te da će pokretanjem nove strategije Evropske komisije za ravnopravnost LGBTI + osoba EU potaknuti napredak u promicanju i zaštiti ljudskih prava LGBTI osoba.

– Surađivat ćemo sa svim našim partnerima unutar i izvan EU-a te ćemo udružiti snage s međunarodnim organizacijama, civilnim društvom i borcima za ljudska prava u obrani ljudskih prava LGBTI osoba i promicanju jednakosti i poštovanja raznolikosti. EU i njegove države članice poštovat će obveze iz Smjernica EU-a o promicanju i zaštiti uživanja svih ljudskih prava LGBTI osoba i Smjernica EU-a za ljudska prava o nediskriminaciji u vanjskom djelovanju – poručio je Borrell. 

Naglasio je da Evropska unija podsjeća na to da su sva ljudska prava univerzalna, nedjeljiva, međuovisna i međusobno povezana.

– To se ne smije zaboraviti u ovo vrijeme globalne krize, kao ni pri normalizaciji stanja nakon krize. Obvezujemo se osigurati da se našim odgovorom poštuju dostojanstvo i ljudska prava svih ljudi bez bilo kojeg oblika diskriminacije te pozivamo sve vlade diljem svijeta da učine isto. Nitko ne bi smio biti zapostavljen i nijedno ljudsko pravo ne bi smjelo biti zanemareno – zaključio je Borrell, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA