7.7 C
Sarajevo
27.04.2024

Sattler: Usvajanje Revidirane državne strategije je važan iskorak

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler je danas u Sarajevu, upitan u vezi s usvajanjem Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, izjavio novinarima da njeno usvajanje predstavlja važan iskorak približavanja ove zemlje Evropskoj uniji.

– Jutros smo imali jedan sastanak s predsjedavajućim Tegeltijom i drugim ministrima, na kojem su razmatrani neki finalni zahvati vezano za strategiju koji će, u konačnici osigurati i njeno usvajanje. Mogu potvrditi da sam lično u protekla tri mjeseca bio angažiran na osiguranju usvajanja Strategije za rad na predmetima ratnih zločina iz razloga što Evropska unija, prije svega, izdvaja značajna sredstva za procesuiranje predmeta ratnih zločina, a ova strategija je također jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije – naveo je ambasador Sattler.

Dodao je kako misli da to, samo po sebi, pojašnjava njegov lični angažman.

- OGLAS -

Istaknuo je da njeno usvajanje predstavlja jedan važan iskorak približavanja ove zemlje Evropskoj uniji.

– U tome smo uspjeli, uspjeli smo zajedničkim naporima. U cijelom tom procesu dokument strategije je čak bio i unaprijeđen zahvaljujući različitim prijedlozima koji su dolazili od ministara i drugih aktera – kazao je ambasador Sattler.

Napomenuo je da je krajnji cilj da se okončaju najsloženiji, najkompleksniji predmeti do 2023. godine, te je izrazio nadu da će to sada biti i moguće.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je, upitan da li je bilo pritisaka da se strategija usvoji, kazao da ako se pod pritiscima podrazumijevaju razgovori, „razgovora je bilo“.

– Ovaj dokument je usvojen gotovo prije dvije godine od svih onih koji su radili na njegovoj izradi, a kao što se često u BiH desi, poslije toga dođu neki zhahtjevi za nekim promjenama. Usvojen je još jedan aneks uz samu strategiju, po meni nije ništa značajno i ništa nije promijenilo u suštini same strategije – naveo je Tegeltija.

Po njegovim riječima, strategija je jako važna za BiH da bi u procesu procesuiranja onih koji su počinili ratne zločine, bili sankcionisani, a da bi oni koji traže pravdu za sebe, dostigli tu pravdu.

Tegeltija je siguran da će ova strategija u tome pomoći.

– Jutros je bio sastanak između ministara, mene, ambasadora Sattlera i tu je bila rasprava samo oko pola jedne rečenice, koju je predlagao jedan od ministara da se ugradi i koja nije ugrađena u taj aneks – naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH danas je na vanrednoj sjednici u Sarajevu usvojilo Revidiranu državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je nakon sjednice da je strategija dogovarana dvije godine i da će njome određeni predmeti ratnih zločina biti prebačeni na niže sudske instance.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA