Ekonomija
Predsjednica Evropske centralne banke otkrila koliko će dugo inflacija biti visoka Dodala je da je inflacija i dalje visoka, prvenstveno zbog rasta cijena hrane.
#

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde izjavila je da se očekuje da će inflacija ostati visoka još dugo vremena, javlja Anadolija.

Lagarde je u obraćanju na konferenciji za novinare u Frankfurtu, sjedištu EBC-a, istakla da su zbog toga odlučili povećati kamatnu stopu.

“Upravni odbor odlučio je danas povećati tri ključne kamatne stope ECB-a za pedeset baznih poena”, kazala je.

Naglasila je da Upravni odbor ECB-a pomno prati trenutne neizvjesnosti na tržištu.

“Spremni smo reagovati kada je to potrebno da bismo održali stabilnost cijena i finansijsku stabilnost u eurozoni. Bankarski sektor eurozone je otporan s jakim pozicijama kapitala i likvidnosti”, rekla je Lagarde.

Komentarišući stopu inflacije, Lagarde je istakla da su pritisci na cijene i dalje dosta snažni, uprkos padu cijena energenata. Dodala je da je inflacija i dalje visoka, prvenstveno zbog rasta cijena hrane. ECB je odlučila da podigne tri glavne referentne kamatne stope za pedeset baznih poena, što je najviši nivo od 2008. godine.

U saopćenju ECB-a navodi se da je kamatna stopa refinansiranja povećana na 3,50 posto, depozitna na tri posto, a granična stopa finansiranja na 3,75 posto.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.