-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Pročitajte principe koje su potpisali Dodik, Čović i Izetbegović

Sporazum predviđa i nastavak saradnje na NATO putu BiH, a sporazumom je predviđeno i to da on neće vrijediti ukoliko za 30 dana ne bude formirano Vijeće ministara. 

Sporazum predviđa sljedeće:

– U institucijama na svim nivoima osigurati zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih u skladu sa ustavima, a izbor i imenovanje vršiti prema kriteriju dokazane kompetentnosti kandidata.

- OGLAS -

– Usvojiti zakone i provesti mjere potrebne za sprečavanje i eliminaciju diskriminacije na osnovu etničke, vjerske, ideološke ili druge pripadnosti i za osiguranje ravnopravnosti u ostvarivanju prava na zapošljavanje, školovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

– Kroz Mehanizam koordinacije procesa evropskih integracije u BiH intenzivno raditi na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa pravnom stečevinom EU u cilju ispunjavanja potrebnih uvjeta za pristupanje BiH EU, kroz izradu akcionog plana za ispunjavanje prioriteta iz preporuka Mišljenja EK.

U institucijama na svim nivoima osigurati zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih u skladu sa ustavima, a izbor i imenovanje vršiti prema kriteriju dokazane kompetentnosti kandidata.

– Usvojiti zakone i provesti mjere potrebne za sprečavanje i eliminaciju diskriminacije na osnovu etničke, vjerske, ideološke ili druge pripadnosti i za osiguranje ravnopravnosti u ostvarivanju prava na zapošljavanje, školovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

– Kroz Mehanizam koordinacije procesa evropskih integracije u BiH intenzivno raditi na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa pravnom stečevinom EU u cilju ispunjavanja potrebnih uvjeta za pristupanje BiH EU, kroz izradu akcionog plana za ispunjavanje prioriteta iz preporuka Mišljenja EK. U procesu napretka BiH ka članstvu u EU postepeno stvoriti uvjete da institucije BiH preuzme puni suverenitet i da završi mandat OHR-a u BiH.

– Dogovoriti i provesti novi set socio-ekonomskih reformi kao nastavak prethodne Reformske agende koji će biti u skladu sa Programom ekonomskih reformi. Ubrzati izgradnju transportne, energetske i digitalne instrastrukture od strateškog interesa za BiH i regiju.

– Intenzivno provoditi mjere koje će osigurati održivi povratak prognanih i raseljenih osoba.

– Unaprijediti institutcionali i zakonodavni okvir te provedbene kapacitete kako bi se ojačala prevencije i borba protiv korupcije, organizovanog kriminala, uključujući pranje novca i terorizma.

– Nastaviti izgradnju dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom, uz rješavanje otvorenih pitanja na principima reciprociteta, međusobnog uvažavanja i poštivanja međunarodnog prava.

– Pozivamo Parlamentarnu skupštinu Bih na formiranje Komisija za imenovanja Vijeće ministara BiH, te ostalih radnih tijela u skladu sa Ustavom i poslovnikom, kao i Predsjedništvo BiH i Zastupnički Dom PS BiH da u što kraćem roku zakažu sjednice kako bi imenovali kandidata za predsjedavajućeg Vijeće ministara BiH i Vijeće ministara BiH u skladu sa Ustavom, zakonom i poslovnicima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA