Ekonomija
Privredni pad Japana 28 odsto gori od prvobitne procjene Privredni pad Japana u drugom kvartalu 2020. veći je nego što je prvobitno procijenjeno, prema danas objavljenim konačnim pokazateljima.
#

Japanska vlada je saopštila da je zbog pandemije korona virusa, prema desezoniranim podacima, bruto domaći proizvod realno pao za 28,1 procenat u tromesečju april-jun na godišnjem nivou, što je gore od prošlomjesečne preliminarne procjene o padu od 27,8 posto, prenosi agencija AP.

U odosu na prvi kavrtal 2020, japanski ekonomija je pala za 7,9 odsto u drugom tromjesečju, a ne 7,8 procenata kako je prvobitno procijenjeno.

Prethodni najveći privredni pad, od 17,8 posto, zabilježen je u prvom kvartalu 2009. godine tokom globalne finansijske krize, tako da ovaj najnoviji predstavlja najgori pad od Drugog svetskog rata naovamo.

Japan je već ušao u recesiju u prvom tromjesečju ove godine, kada je privreda potonula za 2,3 procenta na godišnjem nivou, nakon pada od 7,0 posto u posljednjem kvartalu prošle godine.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.