Ekonomija
Rastu cijene materijala: Kako će se to odraziti na građevinarstvo u BiH S obzirom na to da se radi o poremećaju cijena na svjetskom tržištu i da se radi o robama kojima se trguje na berzi, većina ugovora sadrži klauzule o promjeni cijena u slučaju promjene cijena ulaznih sirovina.
#

Tržište željeza, čelika i obojenih metala snažno je uzdrmano. Došlo je do ogromnog rasta cijena. Pitanje je šta će biti s projektima izgradnje stambenih jedinica i poslovnih objekata te više nije pitanje čeka li nas još veća kriza nego 2008. i 2009. godine, već koliko će ona biti teška, piše Večernji list.

Osjećaju se poskupljenja

“Posljednjih nekoliko mjeseci na tržištu željeza i čelika, ali i obojenih metala, došlo je do snažnog poskupljenja. Trgovinski ratovi velikih svjetskih sila, SAD-a i Kine, te uvođenje kvota za uvoz u EU među najznačajnijim su faktorima koji su doveli do poremećaja na tržištu. Firme koje se bave trgovinom željeza i obojenih materijala iz BiH među prvima su osjetile poskupljenja. Cijene materijala utjecale su na povećanje cijena proizvoda u svim granama metalske industrije. Kao primjer, uporedit ćemo nabavnu cijenu lima koja se može dogovoriti za april/maj 2021. u odnosu na cijenu iz juna/jula 2020. godine – u 2021. godini viša je za 87 posto.

Poskupljenja najviše pogađaju firme koje se bave proizvodnjom čeličnih konstrukcija, građevinske firme koje koriste značajne količine građevnog željeza, ali i firme koje koriste obojene materijale u svojim proizvodnim procesima, poput aluminija i bakra””, naglašavaju u Udruženju za metalske i elektroindusrije Provredne komore FBiH.

“Smatramo kako će imati utjecaj, prije svega, na projekte koji su planirani u BiH. Može se dogoditi da će investitori koji imaju mogućnost prolongirati izgradnju to vjerovatno i učiniti, čekajući povoljnije cijene na tržištu. S druge strane, “izvozni projekti” vjerovatno neće u značajnijoj mjeri trpjeti jer će se dio proizvodnje iz Kine seliti prema istoku Evrope. Isto tako, kada govorimo o izvoznim poslovima, sigurno je kako će se cijene morati mijenjati”, pričaju u Udruženju.

S obzirom na to da se radi o poremećaju cijena na svjetskom tržištu i da se radi o robama kojima se trguje na berzi, većina ugovora sadrži klauzule o promjeni cijena u slučaju promjene cijena ulaznih sirovina.

Strateški materijali

“Nadamo se kako neće doći do ozbiljnih ugrožavanja privredne aktivnosti u BiH, jer svako poskupljenje donosi probleme, a pogotovo ako se radi o poskupljenju strateških materijala kao što je željezo”, ističu u Udruženju.

Također, jako je teško ogromna poskupljenja ulaznih sirovina kompenzirati i zadržati stare cijene.

“Radi se o berzovnoj robi i ova poskupljenja događaju se u cijelom svijetu. Općenito, problem je na strani ponude. Proizvodni kapaciteti željezara svjesno su reducirani kako bi se zadržao ovaj trend cijena, na kojima neki odlično zarađuju. Trenutna ponuda ne može ispratiti potražnju, koja je gotovo na istom nivou. Onog trenutka kada se pokrenu “zaleđeni” kapaciteti, i cijena bi trebala padati. Nadamo se kako će se smanjenje cijena dogoditi što prije”, zaključuju.

 

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.