7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Zašto Kolinda redovno ovo radi? Grabar-Kitarović u Briselu: Nužna reforma Izbornog zakona BiH

Predsjednica Hrvatske Kolida Grabar Kitarović danas boravi u zvaničnoj posjeti Briselu, gdje razgovara sa evropskim zvaničnicima.

Između ostalog predsjednika Hrvatske odlučna je u namjeri da se miješa u unutrašnje poslove naše zemlje pa je govorila i o Bosni i Hercegovi. Kako ona kaže, zabrinuta je!?

„Srdačan i konstruktivan razgovor s predsjednikom EV Donaldom Tuskom.  Izrazila sam zabrinutost zbog događanja u BiH. Hrvati moraju imati pravo na izbor svojih legitimnih političkih predstavnika. Nužna je reforma izbornog zakona“, napisala je predsjednica RH na Twitteru.

- OGLAS -

Na tu temu pohvalio se i Tusk na svom Twitter profilu.

„Dobra diskusija s predsjednicom Kolindom o budućnosti Evrope i situaciji na zapadnom Balkanu“

Baš kao što je Čović promijenio tok rijeke, tako i Kolinda želi mijenjati stvari u našoj zemlji. Pitanje je, zašto joj je BiH bolna tačka?

“Hrvatska zastupa politiku proširenja, ali na temelju ispunjavanja apsolutno svih kriterija”, rekla je Grabar-Kitarović.

Rame uz rame sa Čovićem želi da u Bih ima više razumijevanja za nastojanja da se promijeni izborni zakon.

“Postoji sve veće razumijevanje i usudila bih se reći da se malo ranije, nekoliko godina prije izbora, agresivnije krenulo u inzistiranje na promjenama u BiH, koja naravno mora provesti sama BiH, na promjenama izbornog zakona i ispunjavanja europskih kriterija, možda danas ne bismo bili u ovakvoj situaciji”, rekla je hrvatska predsjednica novinarima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA