Ekonomija
Sarajevski aerodrom od marta bilježi smanjenje obima putnika od 90 posto U istom periodu prošle godine Sarajevo je putem 16 kompanija bilo direktno povezano sa dvadesetak destinacija.
#

U periodu od 1. marta do 31. augusta 2020. Međunarodni aerodrom Sarajevo zabilježio je smanjenje fizičkog obima aviooperacija za 70 posto i fizičkog obima putnika od 90 posto u odnosu na isti period prethodne godine, potvrdio je za Fenu v.d. direktor preduzeća Alan Bajić.

Dodao je da je i broj avioprijevoznika bitno reduciran u odnosu na prethodnu godinu i trenutno za Sarajevo leti šest kompanija - Turkish Airlines (Istanbul) sa sedam letova sedmično, Pegasus (Istanbul) sa četiri leta, Austrian Airlines (Beč) osam letova sedmično, Air Serbia (Beograd) tri leta, Flydubai (Dubai) četiri leta i Croatia Airlines (Zagreb) jedan let sedmično.

U istom periodu prošle godine Sarajevo je putem 16 kompanija bilo direktno povezano sa dvadesetak destinacija.

Bajić je istakao da Međunarodni aerodrom Sarajevo intenzivno radi na povećanju broja letova i povratku aviokompanija koje su uslijed negativnih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, značajnog pada potražnje, kao i restrikcija za ulazak bile primorane obustaviti ili reducirati svoje letove za Sarajevo.

''U zimskom redu letenja 2020./2021. ne očekujemo značajno povećanje broja sedmičnih letova. Povratka aviokompanija u većem obimu, kao i uvođenje novih aviokompanija i destinacija je izvjesnije od ljetnog reda letanja 2021. Odluka Vijeća ministara BiH o otvaranju granice za sve strane državljane koji imaju negativan PCR test je korak prema uspostavljanju redovnijeg prometa i laganog povratka u normalne tokove'', kazao je Bajić.

Dodao je da se radi ekonomskog održanja poslovanja i očuvanja radnih mjesta na Međunarodnom aerodromu Sarajevo primjenjuju mjere štednje i racionalizacije troškova u svim segmentima.

''Zbog svega toga i dinamika izvođenja radova na projektu proširenja aerodroma je usporena'', naglasio je Bajić.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.