20 C
Sarajevo
29.03.2024

Peking osuđuje mjere EU usvojene zbog Hongkonga

Kina je danas osudila mjere koje je usvojila Evropska unija kao odgovor na novi kineski zakon o nacionalnoj bezbjednosti koji je nametnut Hongkongu.

EU je juče odlučila da ograniči izvoz opreme koja može da se upotrijebi za nadzor i sprovođenje represije u Hongkongu.

Države članice su se takođe složile da podrže stanovnike nekadašnje britanske kolonije tako što će im olakšati put u Evropu izdavanjem viza, stipendija i razmjenom studenata.

- OGLAS -

Peking je danas odbacio “miješanje” u unutrašnje poslove.

“Mjere EU krše osnovne standarde međunarodnog prava”, rekao je novinarima portparol kineske diplomatije Vang Venbin.

“Kina se snažno protivi tome i protestovala je kod EU”, dodao je on.

EU je preduzela te mjere nakon što su kineske vlasti 30. juna nametnule Hongkongu kontroverzni zakon o nacionalnoj bezbjednosti koji je izazvao “ozbiljnu zabrinutost” u Evropi. 

Zakonom se kažnjavaju “subverzivne aktivnosti, secesija, terorizam i dogovaranje sa stranim silama”. Lokalna demokratska opozicija se boji ozbiljnog pada sloboda na toj teritoriji od 7,5 miliona stanovnika, koju su Britanci 1997. godine vratili na upravljanje Kini.

“EU je posebno zabrinuta zbog snažne erozije prava i sloboda koje su morale da budu zaštićene najmanje do 2047. godine”, precizira se u tekstu koji je usvojila EU. 

EU namjerava da prati pripremu izbora zakazanih za 6. septembar u Hongkongu i smatra da je od “suštinskog” značaja da se izbori odvijaju u “okruženju koje ostaje povoljno za ostvarivanje demokratskih prava i sloboda predviđenih osnovnim zakonom”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA