Ekonomija
Sendviči vrijedni 100 miliona dolara: Sve više kompanija bez poslovnih rezultata prijavljuje astronomske vrijednosti David Einhorn, dugogodišnji menadžer investicionih fondova, kada je upozoravao o rizicima sa kojima se suočavaju mali investitori naveo je primjer jedne kompanije u New Jerseyju koja ima tržišnu kapitalizaciju vrijednu više od 100 miliona dolara.
#

David Einhorn, dugogodišnji menadžer investicionih fondova, kada je upozoravao o rizicima sa kojima se suočavaju mali investitori naveo je primjer jedne kompanije u New Jerseyju koja ima tržišnu kapitalizaciju vrijednu više od 100 miliona dolara.

Paulsboro, sendvičara iz New Jerseyja je jedina kompanija u portfoliju Hometown Internationala, koji ima nevjerovatnu vrijednost na tržištu hartija od vrijednosti, iako je u prethodne dvije godine imao prodaju vrijednu nešto više od 35.000 dolara.

“Neko je istakao HI, koji posjeduje samo jednu sendvičaru u Jerseyju, i to da je 8. februara ove godine dostigao vrijednost na tržištu od 113 miliona dolara. Većinski vlasnik istovremeno ima nekoliko funkcija pored toga što je i direktor i blagajnik, a ispostavilo se da je i trener hrvanja u obližnjoj srednjoj školi, napisao je Einhorn u pismu svojim klijentima, prenosi CNBC.

Hometown, čijim akcijama se trguje od 2019. godine, rijetko kada proda više od nekoliko stotina akcija dnevno. Štaviše, postoje dani kada je trgovina na nuli.

Pitanje se samo postavlja. Kako je ova kompanija uspela da ostvari takve rezultate?

Prema podacima od prošle godine, brza hrana je bila zatvorena od 23. marta do 8. septembra. Za to vrijeme, vrijednost akcija kompanije je porasla sa 3,25 dolara na 9,25 dolara. U proteklih 12 mjeseci kompanija je prodala preko 2,5 miliona akcija i trenutno ima oko 60 ljudi u vlasničkoj strukturi.

Prijavili su 600.000 dolara u troškovima, što je mnogo više od 154.000 prijavljene 2019. godine. Također je prijavljen profit od 2,2 miliona dolara od finansijskih aktivnosti, kao što je prodaja akcija, u 2020. godini.

Posljednji dostupni podaci pokazuju da je prodaja kompanije u prvom tromjesečju ove godine porasla za 50 posto, ali to je svega 5.405 dolara u sendvičima, sokovima i krompiru. Troškovi su također porasli za više od 97.000 dolara u poređenju sa prvim tromjesečjem 2020. godine.

Serija poteza ukazuje na “čišćenje”

Posljednji izveštaji koje su dostavili iz Hometown Internationala ukazuju na to da neko “čisti račune” i priprema prodaju kompanije. Čini se da je ovo stvarni razlog zašto su se investitori opredijelili da ulažu u ovu kompaniju.

Od kada je kompaniija došla “pod lupu javnosti” polovinom prošlog meseca, CNBC je detaljno pretresao kompaniju i ukazao na kriminalnu prošlost i sankcije koje su trpjeli pojedinci sa ovom kompanijom.

Pored nekoliko spornih ugovora sa kompanijama za finansijsko savjetovanje, CNBC je izvijestio i da je od tad došlo do brojnih smjena kadrova unutar kompanije.

Prema tim podacima, akcije ove kompanije se trguju po cijeni od 12.10 dolara, a kompanija je prijavila i prve troškove rada. Pored toga, u zvaničnom saopštenju kompanije stoji da od ukupne vrijednosti imovine od 1.412.432 dolara više od 1.100.000 je u kešu.

Finansijski lavirint, koji je otkrio CNBC, vodi i do kineske pokrajine Makao, u kojoj se nalazi nekoliko investitora u sendvičaru u New Jerseyju. Pored toga, postalo je i poznato da su pozajmljivali novac kompanijama o kojima su mediji također pisali, kao što je E-Waste. Naime, E-Waste, i pored toga što nema nikakvo funkcionalno poslovanje, na berzi vrijedi više od 112 miliona dolara.

Prema izvoru CNBC-a, koji je želio da ostane anoniman, kompanija je počela da “racionalizuje strukturu kapitala otplaćujući dugove kako bi kapital kompanije bolje funkcionisao”.

(Raport.ba)

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.