17 C
Sarajevo
16.04.2024

KS – Kontrole poštivanja higijensko-epidemioloških mjera na skijalištima

– U momentu inspekcijskog nadzora propisane mjere za suzbijanje širenja koronavirusa su uspostavljene uz preporučenu distancu među skijašima na ski liftovima, te ograničen broj osoba na žičari, a postavljena su i uputstava o mjerama za suzbijanje širenja virusa u kontekstu Covida 19 na vidljivim mjestima – kazao je Feni direktor KUIP-a KS Fahir Halilović.

Prema njegovim riječima, s ciljem kontrole poštivanja naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i specifičnih mjera za skijališta Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koje su obavezujućeg karaktera, nadzori su vršeni i u danima vikenda 2. i 3. januara, kada su preduzeću KJP ZOI'84 na licu mjesta rješenjem sanitarnog inspektora naložene hitne korektivne mjere.

– S obzirom na očigledni nedotatak svijesti kod skijaša, koji i sami nepoštivanjem međusobne distance dovode do stvaranja gužve i ugrožavanja tuđeg i vlastitog zdravlja, kantonalni sanitarni inspektori će i u predstojećem periodu nastaviti kontinuirane kontrole nad specifičnim mjerama za skijališta, kako se Bjelašnica u zimskom periodu ne bi pretvorila u najveći klaster, čime bi se značajno ugrozila trenutno povoljna epidemiološku situaciju u KS. Osim poziva skijašima na odgovorno i savjesno pridržavanje mjera lične zaštite, istovremeno pozivamo i KJP ZOI'84 na strogo pridržavanje zakona, kao i općih i specifičnih mjera u kontekstu Covid-a 19, kao i onih koje su im naložene rješenjima sanitarnih inspektora – istakao je Halilović.

- OGLAS -

Jedna od njih je, kako je kazao, i potreba za većim brojem Covid redara, a iz ZOI’-a 84 danas su najavili angažiranje 20-ak radnika koji će biti raspoređeni na poslovima opservacije i uspostavljaja reda na terenu, u kontekstu donesenih preporuka. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA